Zašto trebate češće hodati

Zašto trebate češće hodati

Zašto trebate češće hodati
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hodanje je čovjeku najprirodnija fizička aktivnost, odmah uz trčanje. Brojna istraživanja su pokazala da hodanje može pomoći u poboljšanju zdravlja cjelokupnog sustava. Hodanje je dobro i za tijelo i za um, a uz sve to je potpuno besplatno. Prednosti hodanja su brojne, ali su nažalost previše podcijenjene:

Pospješuje zdravlje mozga

Jedno istraživanje je pokazalo da hodanje pospješuje rad hipokampusa. Hipokampus direktno utječe na vašu sposobnost pamćenja. To znači da nekoliko puta tjedno hodanja može značajno pospješiti funkciju mozga. Vaš mozak treba tjelovježbu jednako kao i vaše tijelo.

Povećava razinu energije

Osobe, koje imaju problema s kroničnim umorom, uglavnom osjećaju poboljšanje čim uvedu svakodnevnu laganu tjelovježbu. Hodanje je najbolji izbor za povećanje razine energije jer previše intenzivna tjelovježba može dati neželjeni učinak. Hodanje će pospješiti cirkulaciju i rad limfnog sustava.

Pomaže u prevenciji depresije

U jednom istraživanju se pokazalo da osobe, koje svakodnevno hodaju, imaju manji rizik od nastanka depresije.  Hodanje može pospješiti djelovanje antidepresiva. Nakon samo 10 mjeseci svakodnevnog hodanja, sudionici su osjećali značajno smanjenje simptoma depresije, u odnosu na one koji su hodali rijetko. Čak i ako ne patite od depresije, hodanje može učiniti čuda za vaše raspoloženje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti