Zašto trebate češće jesti repu?
Repa, baš kao i brokula, prokulice ili kelj, pruža visok udio nutritivnih spojeva u jako malo kalorija. Jedna sirova repa srednje veličine sadrži oko 35 kalorija, 0 grama masti, 8 grama ugljikohidrata i 1 gram proteina.
Jedna repa srednje veličine će zadovoljiti 54% vitamina C, 8% mangana, 7% kalija i 5% vitamina B6 od preporučene dnevne vrijednosti. Povećanje unosa voća i povrća je povezano sa smanjenim rizikom od nastanka niza bolesti i poremećaja. Brojna istraživanja su pokazala da povrće kao što je repa, kelj, prokulice i brokula, smanjuje rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Repa potiče rad probavnog sustava
Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana, repa će smanjiti opterećenje na debelo crijevo, a istovremeno smanjiti i rizik od nastanka kronične upale probavnog sustava. Jedna šalica kuhane repe sadrži oko 4 grama vlakana.
Regulira razinu krvnog tlaka
Repa je odličan izvor nitrata koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Redovitom konzumacijom repe ćete regulirati razinu krvnog tlaka, što je važan korak u prevenciji bolesti srca i srčanog udara.
Repa potiče mršavljenje i detoksikaciju
Repa je odličan izvor vlakana, a sadrži malo kalorija. To znači da će vas repa dugo držati sitima, a nećete unijeti suvišne kalorije. Osim toga, vlakna će razinu šećera u krvi održavati stabilno duže vrijeme, smanjiti rizik od nastanka zatvora i potaknuti eliminaciju toksina putem stolice i žuči.
Predlažemo vam da probate ukusan sok od mrkve, đumbira i repe. Recept možete potražiti ovdje.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345