Zašto trebate češće jesti repu?

Zašto trebate češće jesti repu?

Zašto trebate češće jesti repu?
  • Objavljeno: Subota, 09.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Repa, baš kao i brokula, prokulice ili kelj, pruža visok udio nutritivnih spojeva u jako malo kalorija. Jedna sirova repa srednje veličine sadrži oko 35 kalorija, 0 grama masti, 8 grama ugljikohidrata i 1 gram proteina.

Jedna repa srednje veličine će zadovoljiti 54% vitamina C, 8% mangana, 7% kalija i 5% vitamina B6 od preporučene dnevne vrijednosti. Povećanje unosa voća i povrća je povezano sa smanjenim rizikom od nastanka niza bolesti i poremećaja. Brojna istraživanja su pokazala da povrće kao što je repa, kelj, prokulice i brokula, smanjuje rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Repa potiče rad probavnog sustava

Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana, repa će smanjiti opterećenje na debelo crijevo, a istovremeno smanjiti i rizik od nastanka kronične upale probavnog sustava. Jedna šalica kuhane repe sadrži oko 4 grama vlakana.

Regulira razinu krvnog tlaka

Repa je odličan izvor nitrata koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Redovitom konzumacijom repe ćete regulirati razinu krvnog tlaka, što je važan korak u prevenciji bolesti srca i srčanog udara.

Repa potiče mršavljenje i detoksikaciju

Repa je odličan izvor vlakana, a sadrži malo kalorija. To znači da će vas repa dugo držati sitima, a nećete unijeti suvišne kalorije. Osim toga, vlakna će razinu šećera u krvi održavati stabilno duže vrijeme, smanjiti rizik od nastanka zatvora i potaknuti eliminaciju toksina putem stolice i žuči.

Predlažemo vam da probate ukusan sok od mrkve, đumbira i repe. Recept možete potražiti ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti