Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto trebate češće jesti špinat?

Zašto trebate češće jesti špinat?

Zašto trebate češće jesti špinat?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.11.2015.
  • Broj pregleda: 751
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tamno zeleno lisnato povrće, uključujući i špinat, je odlično za zdravlje cjelokupnog organizma. Špinat pospješuje zdravlje kose, kože i kostiju. Jako je dobar izvor proteina, vitamina i minerala.

1 šalica sirovog špinata sadrži 27 kalorija, 0.86g proteina, 30mg kalcija, 0.81g željeza, 24mg magnezija i 167mg kalija. Špinat je odličan izvor vitamina A i folne kiseline. Istraživanja su pokazala da špinat ima pozitivan utjecaj na zdravlje, a mi vam donosimo njegove najznačajnije prednosti.

Sudjeluje u prevenciji raka

Špinat, kao i druge vrste zelenog lisnato povrća, sadrži klorofil, za kojega su istraživanja pokazala da ima antikancerogeno djelovanje.

Sudjeluje u prevenciji astme

Rizik od nastanka astme je puno manji kod osoba koje konzumiraju veliku količinu špinata. Špinat je odličan izvor beta karotena, za kojega su istraživanja pokazala da sudjeluje u prevenciji astme.

Regulira razinu krvnog tlaka

Zbog visokog udjela kalija, špinat neutralizira negativno djelovanje soli. Povećanjem unosa kalija možete regulirati razinu krvnog tlaka i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Pospješuje zdravlje i izgled kože i kose

Špinat je odličan izvor vitamina A koji je neophodan za održavanje zdravlja i ljepote kose. U sastavu špinata pronalazimo i vitamin C koji ima antioksidacijsko djelovanje i sudjeluje u prevenciji prijevremenih znakova starenja.

Nastavite čitati više u članku špinat - čuvar vašeg zdravlja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti