Jedite špinat!

Jedite špinat!

Jedite špinat!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Špinat (Spinacia oleracea) je član porodice Chenopodiaceae. Nastao je na Bliskom Istoku, točnije u Afganistanu i Turkistanu. Mauri su donijeli špinat u Španjolsku u 11. stoljeću i uskoro je postao popularan širom svijeta.

Špinat igra mnogo važnih uloga u održavanju zdravog tijela i razne zdravstvene koristi špinata uključuju:

Bori se protiv raka

Vitamin A i vitamin C u špinatu plus vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu kontrolirati rak, posebno debelog crijeva, pluća i rak dojke. Smanjuje rizik od raka za 34%, donose istraživanja.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Vitamini A i C, prisutni u špinatu, rade kao antioksidansi i sprječavaju oksidaciju kolesterola (oksidirani kolesterol se lijepi na stjenke krvnih žila). Špinat također sadrži kolin i inozitol, tvari koje sprječavaju aterosklerozu ili zadebljanje i otvrdnuće arterija. Špinat je odličan izvor folne kiseline za koju se vjeruje da smanjuje homocistein (aminokiselinu u krvi) u krvi. Povišene razine homocisteina povezane su s kardiovaskularnim bolestima. Faktor C0-Q10, antioksidans prisutan u špinatu, igra važnu ulogu u jačanju mišića, posebno srčanog mišića koji kontinuirano pumpa krv u sve dijelove tijela.

Pripremite rižoto sa špinatom i graškom!

Smanjuje krvni tlak

Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem. Uravnotežene količine navedenih minerala su vrlo korisne za visoki krvni tlak jer kalij snižava, a natrij povisuje krvni tlak. Špinat također sadrži i folnu kiselinu koja pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Jača kosti

Možete dobiti skoro 200% vrijednosti dnevnog unosa vitamina K u jednoj šalici svježeg špinata. Vitamin K1 pomaže u sprječavanju prekomjerne aktivacije osteoblasti, stanica koje razgrađuju kosti. Također, kao bogat izvor kalcija, preporuča se ljudima koji su zabrinuti zbog osteoporoze. Drugi minerali kao što mangan, bakar, magnezij, cink i fosfor prisutni u špinatu također mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju.

Dijabetes

Magnezij sadržan u špinatu pomaže u prevenciji komplikacija koje se javljaju nakon dijabetesa. Redovita konzumacija špinata stabilizira šećer u krvi i sprječava njegove fluktuacije.

Smanjuje opasnost od anemije

Kuhani špinat je izvanredan izvor željeza, minerala čije su smanjene razine povezane s anemijom. Željezo koje se nalazi u špinatu je također dobro za malu djecu, žene i adolescenate koji imaju povećanu potrebu za željezom.

Pripremite smoothie od đumbira, banane i špinata!

Jači vid

Lutein koji se nalazi u špinatu štiti od katarakte i drugih problema vezanih uz makularnu degeneraciju. Špinat je također vrlo bogat vitaminom, što ga čini korisnim za slabe oči. Zeksantin, još jedan karotenoid pronađen u špinatu, povećava razine makularnog pigmenta u oku koji degenerira s godinama. Pijenje soka od špinata, dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

Promiče gastrointestinalno zdravlje

Beta-karoten i vitamin C štite stanice debelog crijeva od štetnih učinaka slobodnih radikala. Folna kiselina prisutna u špinatu također sprečava mutacije i oštećenja DNA u stanicama debelog crijeva.

Štiti od starenja

Špinat štiti od starenja i daje mladenački izgled. S godinama naše pamćenje nije tako oštro kao što je nekad bilo. Špinat pomaže da očuvamo memoriju.

Zaštita kože

Vitamin B prisutan u špinatu pomaže u održavanju čvrstoće kože. Špinat također štiti kožu od štetnih zraka sunca uključujući i UV zrake. To smanjuje rizik od raka kože i brine se da imate zdravu kožu.

Dobar je za trudnice

Folna kiselina koja se nalazi u špinatu je potrebna za rast fetusa i pravilan razvoj novog živčanog sustava. Špinat također pruža vitamin koji je potreban za razvoj pluća fetusa i tijekom dojenja.

Jedna od najboljih stvari o špinatu je da je lako dostupan bilo gdje u svijetu, u svim sezonama. Tako možete postići unutrašnje zdravlje i vitalnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije