Zašto trebate početi trčati?

Zašto trebate početi trčati?

Zašto trebate početi trčati?
  • Objavljeno: Subota, 28.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Danske su proveli istraživanje u kojemu su pratili zdravlje kardiovaskularnog sustava kod 20.000 ljudi u dobi od 20 do 93 godine.

Samo jedan sat tjedno trčanja će vam pružiti nevjerojatne prednosti za zdravlje, tvrde stručnjaci koji su uspoređivali dugovječnost 1.116 muškaraca i 762 žene koji svakodnevno trče s osobama koje vježbaju malo ili nikako.

Muškarci koji su joggirali 1 do 2.5 sata tjedno su u prosjeku živjeli 6.2 godine duže od onih koji nisu vježbali. Žene koje su redovito trčale 1 do 2.5 sata tjedno su u prosjeku živjele 5.6 godina više od onih koje nisu.

Znanstvenici su također potvrdili nešto na što se dugo sumnja, a to je da je umjereno trčanje zdravije od intenzivnog jer je manji rizik od nastanka ozljede zglobova.  

Znanstvenici također ističu da je broj smrtnih slučajeva manji kod osoba koje redoviro trče laganim intenzitetom, za razliku od osoba koje ne vježbaju uopće ili osoba koje vježbaju preintenzivno.

Ovo je još jedno istraživanje koje pokazuje da je tjelesna aktivnost važna, čak u tolikoj mjeri da može produžiti život.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti