Što je gore – slaba kondicija ili višak kilograma?

Što je gore – slaba kondicija ili višak kilograma?

Što je gore – slaba kondicija ili višak kilograma?
  • Objavljeno: Petak, 27.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Višak kilograma i manjak fizičke aktivnosti će sigurno skratiti vaš životni vijek, ali što je gore? Novo istraživanje je pokazalo da manjak fizičke aktivnosti uzrokuje čak dvostruko više slučajeva smrti, u odnosu na višak kilograma.

Znanstvenici iz Velike Britanije su proveli istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 330000 muškaraca i žena. Istraživanje je trajalo oko 12 godina, a u tom razdoblju su znanstvenici sudionicima redovito mjerili indeks tjelesne mase, opseg struka, razinu fizičke aktivnosti i analizirali cjelokupno zdravstveno stanje.

Rezultati su pokazali da veći rizik od nastanka prijevremen smrti imaju osobe, koje nisu fizički aktivne, nego one, čiji je indeks tjelesne mase veći od 30. Također, znanstvenici su ustanovili da je dovoljno 20 minuta dnevno šetati da bi se rizik od nastanka prijevremen smrti smanjio za 30%, neovisno o tjelesnoj težini.

Fizička aktivnost na različite načine pozitivno djeluje na zdravlje. Ona regulira razinu krvnog tlaka, regulira razgradnju glukoze, osjetljivost tijela na inzulin i regulira razinu kolesterola. Drugim riječima, fizička aktivnost će pozitivno djelovati na vaše zdravlje, bez obzira na tjelesnu težinu.

Muškarci posebno trebaju biti oprezni, ističu znanstvenici. Naime, muškarci obično imaju kraći životni vijek i veći opseg struka. Upravo zbog toga je za njih važno da u što ranijoj dobi počnu vježbati svakodnevno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti