Zašto umjereni konzumenti alkohola žive duže od apstinenata?

Zašto umjereni konzumenti alkohola žive duže od apstinenata?

Zašto umjereni konzumenti alkohola žive duže od apstinenata?
  • Objavljeno: Utorak, 31.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su utvrdili da umjereni konzumenti alkohola imaju veću vjerojatnost za dulji život od teških alkoholičara i apstinenata, ako takav život vode kroz 20 godina. Umjereno pijenje znači konzumiranje oko jednog ili dva pića na dan. Istraživanje ističe kako su zdravstvene prednosti pijenja alkohola kod starijih osoba „u biti povezane s umjerenošću".

Koristeći podatke prikupljene iz velikog istraživanja koje se bavilo obrascima konzumacije alkohola kod starijih osoba, istraživači su pratili 1.824 (1.142 muškaraca i 682 žene) osobe u dobi od 55 do 65 godina, koji trenutno piju ili su prije pili.

Prikupljeni podaci uključuju:

  • Koliko svaka osoba pije dnevno
  • Sociodemografska obilježja
  • Da li je bilo tko od njih imao prethodne probleme s pićem
  • Zdravstvena obilježja
  • Čimbenici socijalnog ponašanja

Charles Holahan, profesor psihologije na Sveučilištu u Texasu, utvrdio je nekoliko čimbenika povezanih s apstinencijom alkohola. Otkrili su da je značajan broj apstinenata („trezvenjaka") u svom istraživačkom uzorku nekada prije imao problem s alkoholom, ali isto tako i ljudi sa zdravstvenim problemima i zdravstvenim faktorima rizika, kao što su loša fizička aktivnost te visok stupanj konzumiranja duhana, u odnosu na umjerene konzumente u uzorku.

Jednostavno rečeno, mnogi od apstinenata su ili bivši alkoholičari ili osobe s faktorima koji povećavaju rizik od prerane smrti (to je vjerojatno i razlog zašto su prestali piti).

„Međutim, spasonosan učinak umjerenog pijenja može biti precijenjen zahvaljujući ovim čimbenicima."

Rizik smrtnosti je 42% veći za teške alkoholičare i 49% veći za „trezvenjake" nego za umjerene konzumente.

Holahan je naglasio potrebu za zdravim razumom u svezi umjerenog pijenja. Jedno, ili možda dva pića dnevno može biti dobro za neke ljude, a malo više može biti opasno.

Holahan dodaje: „Starije osobe koje piju alkohol trebaju zapamtiti da konzumiranje više od dva pića dnevno prelazi preporučene smjernice za konzumiranje alkohola i povezani su s povećanim padovima, većim rizikom od ovisnosti od alkohola te mogućim negativnim interakcijama s lijekovima."

Čak i nakon uzimanja u obzir tih čimbenika, istraživači su otkrili da će umjereni konzumenti vjerojatnije duže živjeti nego apstinenti ili teški alkoholičari.

Autori zaključuju: „Nalazi su u skladu s tumačenjem da efekt preživljavanja za umjerenu konzumaciju alkohola u odnosu na apstinenciju kod starijih osoba daje odraz 2 procesa. Prvo, učinak proturječnih čimbenika povezanih s apstinencijom alkohola je značajan. Međutim, čak i nakon što uzmemo u obzir tradicionalne i neuobičajene varijable, umjerena konzumacija alkohola i dalje pokazuje povoljan učinak u predviđanju rizika smrtnosti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti