Životno ključni trenutci se događaju unutar društvenih odnosa

Životno ključni trenutci se događaju unutar društvenih odnosa

Životno ključni trenutci se događaju unutar društvenih odnosa
  • Objavljeno: Utorak, 07.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ni osobni uspjeh ni neuspjeh ne čine najbolje i najgore trenutke života neke osobe, već su to događaji koji se događaju unutar društvenih odnosa, otkriva nam najnovije istraživanje.

„Većina nas troši velik dio vremena i truda na fokusiranje na individualna dostignuća, kao što su posao, hobiji i školovanje", objašnjava nam autorica istraživanja Shira Gabriel, profesorica psihologije na Sveučilištu u Buffalou.

„Međutim, ovo istraživanje sugerira da događaji koji na kraju završe kao najvažniji u našim životima, događaji koji nam donose najviše sreće i nose potencijal za najviše boli, jesu društvena događanja, trenuci povezivanja s drugima i osjećaja njihovog povezivanja s nama", objasnila je Gabriel.

Gabriel i kolege došli su do ovog zaključka nakon provođenja četiri istraživanja koja su uključivala ukupno 376 ljudi.

Većina prethodnih istraživanja zaključivala su da se najintenzivnija emocionalna iskustva pojavljuju tijekom nezavisnih događaja koja ne uključuju druge ljude, kao što je recimo postizanje osobnog cilja.

„Pronašli smo kako nezavisni događaji ili pojedinačna dostignuća poput osvajanja neke nagrade ili završavanje zadataka nije najviše utjecalo na sudionike, već su to bili trenutci kao započinjanje i završavanje bliskih odnosa; zaljubljivanje ili pronalazak novih prijatelja; kada je voljena osoba umrla ili im slomila srce. Ukratko, trenutci spajanja s drugima su najviše utjecali na živote ljudi," objašnjava Gabriel.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti