Zašto volimo kopar?

Zašto volimo kopar?

Zašto volimo kopar?
  • Objavljeno: Petak, 15.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kopar obiluje mineralima i vitaminima. Također sadrži flavonoide koji smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka. Odličan je izvor vitamina A i C. Također, dobar je izvor folne kiseline, željeza i mangana.

Kopar se vrlo lako može uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer se odlično slaže s različitim vrstama namirnica. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija kopra ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Pripremite juhu od tikvica i kopra!

Pospješuje kvalitetu sna

Kopar ima sedativno djelovanje. On umiruje i opušta, bilo da ga konzumirate kao začin ili udišete miris eteričnog ulja. Flavonoidi i vitamini B kompleksa reguliraju rad živčanog sustava i kontroliraju oslobađanje hormona stresa.

Pospješuje zdravlje kostiju

Kopar sadrži kalcij koji je važan za izgradnju i razvoj kostiju. Osteoporoza diljem svijeta svake godine zahvaća milijune ljudi, a kalcij značajno pomaže u prevenciji osteoporoze.

Jača imunološki sustav

Kopar ima antimikrobno djelovanje i može pomoći u prevenciji različitih infekcija, uključujući infekcije površinskih rana i infekcije unutarnjih organa.

Regulira menstrualni ciklus

Flavonoidi koje pronalazimo u kopru pomažu u regulaciji razine hormona koji su potrebni za uravnotežen menstrualni ciklus.

Isprobajte salatu od krumpira, paprike i kopra!

Njega usne šupljine

Sjemenke i listići kopra su odlični za zdravlje usne šupljine i osvježenje daha. Kopar će smanjiti razinu bakterija u ustima, a njegovo antioksidacijsko djelovanje će smanjiti oštećenja nastala zbog slobodnih radikala.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti