Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo kopar?

Zašto volimo kopar?

Zašto volimo kopar?
  • Objavljeno: Petak, 15.08.2014.
  • Broj pregleda: 160
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kopar obiluje mineralima i vitaminima. Također sadrži flavonoide koji smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka. Odličan je izvor vitamina A i C. Također, dobar je izvor folne kiseline, željeza i mangana.

Kopar se vrlo lako može uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer se odlično slaže s različitim vrstama namirnica. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija kopra ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Pripremite juhu od tikvica i kopra!

Pospješuje kvalitetu sna

Kopar ima sedativno djelovanje. On umiruje i opušta, bilo da ga konzumirate kao začin ili udišete miris eteričnog ulja. Flavonoidi i vitamini B kompleksa reguliraju rad živčanog sustava i kontroliraju oslobađanje hormona stresa.

Pospješuje zdravlje kostiju

Kopar sadrži kalcij koji je važan za izgradnju i razvoj kostiju. Osteoporoza diljem svijeta svake godine zahvaća milijune ljudi, a kalcij značajno pomaže u prevenciji osteoporoze.

Jača imunološki sustav

Kopar ima antimikrobno djelovanje i može pomoći u prevenciji različitih infekcija, uključujući infekcije površinskih rana i infekcije unutarnjih organa.

Regulira menstrualni ciklus

Flavonoidi koje pronalazimo u kopru pomažu u regulaciji razine hormona koji su potrebni za uravnotežen menstrualni ciklus.

Isprobajte salatu od krumpira, paprike i kopra!

Njega usne šupljine

Sjemenke i listići kopra su odlični za zdravlje usne šupljine i osvježenje daha. Kopar će smanjiti razinu bakterija u ustima, a njegovo antioksidacijsko djelovanje će smanjiti oštećenja nastala zbog slobodnih radikala.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti