Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo luk?

Zašto volimo luk?

Zašto volimo luk?
  • Objavljeno: Utorak, 20.05.2014.
  • Broj pregleda: 185
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj istraživanja je pokazao da luk ima odlične prednosti na cjelokupno zdravstveno stanje i da može spriječiti nastanak raznih bolesti.

Luk je nutritivno vrijedna namirnica. Sadrži jako malo kalorija, a puno važnih vitamina, minerala i antioksidanata. Jedna šalica luka sadrži oko 64 kalorije, 15 grama ugljikohidrata, 0 grama masti i kolesterola, 3 grama vlakana i 2 grama proteina.

Zadovoljava čak 10% od ukupne dnevne preporučene vrijednosti za unos vitamina C, B i mangana. Također sadrži kalcij, željezo, folnu kiselinu, magnezij, fosfor, kalij i antioksidant kvercetin.

Konzumacija bilo koje vrste voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka bolesti, a istraživanja su pokazala da je luk u tome jako djelotvoran.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da osobe, koje redovito konzumiraju luk, imaju manji rizik od nastanka raka želuca i debelog crijeva. Jedno istraživanje je pokazalo da luk može smanjiti rizik od nastanka prostate, kao i da usporava širenje stanica raka.

Bolje raspoloženje i san

Folna kiselina može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Luk će potaknuti oslobađanje hormona sreće - serotonina, dopamina i norepinefrina. Oni će popraviti vaše raspoloženje, pomoći u kontroli apetita i pospješiti kvalitetu sna.

Ljepša koža i kosa

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje redovito konzumiraju luk, imaju manje problema sa zdravljem i izgledom kože i kose. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan vitamin C, koji pospješuje proizvodnju kolagena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti