Zašto volimo luk?

Zašto volimo luk?

Zašto volimo luk?
  • Objavljeno: Utorak, 20.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliki broj istraživanja je pokazao da luk ima odlične prednosti na cjelokupno zdravstveno stanje i da može spriječiti nastanak raznih bolesti.

Luk je nutritivno vrijedna namirnica. Sadrži jako malo kalorija, a puno važnih vitamina, minerala i antioksidanata. Jedna šalica luka sadrži oko 64 kalorije, 15 grama ugljikohidrata, 0 grama masti i kolesterola, 3 grama vlakana i 2 grama proteina.

Zadovoljava čak 10% od ukupne dnevne preporučene vrijednosti za unos vitamina C, B i mangana. Također sadrži kalcij, željezo, folnu kiselinu, magnezij, fosfor, kalij i antioksidant kvercetin.

Konzumacija bilo koje vrste voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka bolesti, a istraživanja su pokazala da je luk u tome jako djelotvoran.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da osobe, koje redovito konzumiraju luk, imaju manji rizik od nastanka raka želuca i debelog crijeva. Jedno istraživanje je pokazalo da luk može smanjiti rizik od nastanka prostate, kao i da usporava širenje stanica raka.

Bolje raspoloženje i san

Folna kiselina može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Luk će potaknuti oslobađanje hormona sreće - serotonina, dopamina i norepinefrina. Oni će popraviti vaše raspoloženje, pomoći u kontroli apetita i pospješiti kvalitetu sna.

Ljepša koža i kosa

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje redovito konzumiraju luk, imaju manje problema sa zdravljem i izgledom kože i kose. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan vitamin C, koji pospješuje proizvodnju kolagena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti