Zbogom iglama. Ubuduće ćemo se cijepiti flasterima!

Zbogom iglama. Ubuduće ćemo se cijepiti flasterima!

Zbogom iglama. Ubuduće ćemo se cijepiti flasterima!
  • Objavljeno: Utorak, 20.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za sad američki znanstvenici razvijaju cjepivo protiv gripe a kad ovo istraživanje privedu kraju bit će to put i ka ostalim cjepivima za koja više neće trebati igla.

Umjesto injekcijom u buduće bi se protiv zaraznih bolesti mogli cijepiti - flasterom! Za sad američki znanstvenici razvijaju cjepivo protiv gripe a kad ovo istraživanje privedu kraju bit će to put i ka ostalim cjepivima za koja više neće trebati igla.

Brojne su prednosti takvog načina cijepljenja jer osim što mora biti jeftinije ne zahtjeva ni angažman zdravstvenih djelatnika što je osobito važno za zemlje u razvoju. Osim toga cjepivo u flasteru neće prenositi moguće infekcije što kad je riječ o igli i injekciji uvijek moguće. Kožni flaster "naoružan" je s nizom mikroskopski sitnih iglice od biorazgradive plastike koje bezbolno grebu površinu kože i opuštaju cjepivo te nestaju nakon što obave posao.

Eksperimentalna ispitivanja na miševima pokazala su da je cjepivo protiv gripe, dobiveno preko flastera, čak i učinkovitije od onog iz injekcije. Naime, ono u flasteru ulazi preko kože koja ima vrlo važnu ulogu u imunološkom sustavu.

Osim toga cjepivo u flaseru ne bi trebalo biti uskladišteno u hladnjacima što bi također smanjilo troškove a ne bi bilo problema ni s posebnim zbrinjavanjem upotrebljenih šprica i igala. Prof.dr. Mark Prausnitz, sa Georgia Institute of Tehnology iz Atlante, inače voditelj istraživanja, kaže kako cjepiva u flasteru imaju veliki potencijal i uspiju li cjepljenje će postati jednostavnije i sigurnije.

Oko 100 mikroiglica preko kojih bi cjepivo dolazilo u organizam dužine su samo 650 mikrona a koliko je to sitno najbolje govori podatak da je to šest puta tanje od jedne ljudske vlasi.

Znanstvenici vjeruju kako bi zbog boljeg i bržeg ulaska cjepiva u organizam preko kože vjerojatno količina aktivne supstance trebala biti manja od one koje se daje injekcijom u mišić. No, do primjene flastera s cjepivom na ljude proći će vjerojatno još nekoliko godina premda su prva ispitivanja obećavajuća.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti