Zeleno povrće spašava od raka dojke
Žene, kojima je dijagnosticiran rak dojke, trebaju svakodnevno jesti zeleno povrće kako bi smanjile rizik od umiranja.
Kineski tim znanstvenika je proveo istaživanje koje je objavljeno u američkom časopisu American Association for Cancer Research. Istraživanje je pratilo 5.000 žena s rakom dojke i to u razdoblju od 5 godina.
Ustanovili su da što su žene više zelenog povrća jele tijekom prve 3 godine, to je rizik od smrti bio manji za 22 do 62%.
Rizik od širenja i rasta stanica raka, kao i od ponovnog stvaranja kancerogenih stanica se također smanjio i to za 21 do 35%.
Zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kupus, kelj, blitva ili zelena salata su odlični za cjelokupno zdravlje, a ovo istraživanje nam donosi još jedan razlog zbog kojega ga treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Zeleno lisnato povrće sadrži indole i izotiocijanate koji reguliraju hormonske poremećaje i bore se protiv stanica raka te potiču rad enzima koji sprječavaju sami nastanak kancerogenih stanica.
Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje u kojemu će se mjeriti razina bioaktivnih spojeva raka dojke tijekom konzumiranja zelenog lisnatog povrća.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
