Visina povećava rizik od nastanka raka?

Visina povećava rizik od nastanka raka?

Visina povećava rizik od nastanka raka?
  • Objavljeno: Petak, 06.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford su pregledali rezultate 47 istraživanja koji uključuju više od 100.000 žena, od kojih je veliki broj njih s razvijenim karcinomom jajnika.

Otkrili su da svakih dodatnih 5 centimetara visine povećavaju rizik od nastanka raka jajnika za 7%.

Znanstvenici nisu sigurni koji je točan razlog, ali tvrde da visoke žene imaju više stanica koje mogu postati kancerogene te da hormon rasta također može igrati ulogu.

Rak jajnika je peti najčeći rak koji se javlja kod žena, čak se više od 6.500 slučajeva dijagnosticira svake godine u Velikoj Britaniji. Dvije trećine žena umre od bolesti jer se simptomi ne pojavljuju u ranoj fazi, već tek kada se kancerogene stanice počnu širiti po tijelu.

Istraživanje, objavljeno u časopisu PLoS Medicine, je ustanovilo da pretilost također može igrati ulogu u povećanom riziku od nastanka raka jajnika.

Također se rizik povećava s godinama, a kontracepcijske pilule pomažu u zaštiti od nastanka raka jajnika.

Dr. Paul Pharoah sa Sveučilišta Cambridge je stučnjak za analizu kancerogenih stanica te je izjavio kako "žena ne može utjecati na svoju visinu, ali redovitim ginekološkim pregledima može znatno utjecati na svoje zdravlje."

Međutim, istraživanje je potrebno nastaviti kako bi se otkrio pravi uzrok većeg rizika od nastanka raka, a do tada ginekološke preglede, ukoliko već niste, svakako počnite obavljati redovito.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti