Žene koje previše vježbaju mogu ostati neplodne

Žene koje previše vježbaju mogu ostati neplodne

Žene koje previše vježbaju mogu ostati neplodne
  • Objavljeno: Utorak, 10.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje previše vremena provode u teretani umanjuju si šanse da će moći roditi dijete, pokazuje najnovije istraživanje.

Znanstvenici su otkrili da svakodnevno vježbanje koje dovodi do iscrpljenosti organizma uzrokuje probleme s plodnošću. Stoga ženama koje previše vježbaju prijeti neplodnost tri puta češće nego ostalima.

Iako se tjelovježba preporučuje zbog dobroga zdravlja, stručnjaci kažu da žene ne bi trebale pretjerivati. Smatraju, naime, da prevelika iscrpljenost tijela i potrošnja energije smanjuju uspješnost začeća.

Istraživanje su proveli nizozemski znanstvenici, a obuhvatilo je 3.000 žena koje su odgovarale na pitanja koliko često vježbaju i koliko intenzivno te na pitanja o plodnosti i trudnoći.

'Među svim tim ženama otkrili smo dvije skupine koje su imale povećan rizik od neplodnosti. Riječ je o ženama koje su trenirale gotovo svaki dan te o ženama koje su vježbale sve dok nisu potpuno iscrpile organizam. Obje te skupine imale su visoke šanse za neplodnost', istaknula je voditeljica istraživanja Sigridur Lara Gudmundsdottir.

Razlog neplodnosti kod tih žena ne može se točno utvrditi, ali znanstvenici pretpostavljaju da iscrpljenost mijenja razine hormona u ženinu tijelu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti