Žene s oblikom tijela jabuke sklonije su osteoporozi

Žene s oblikom tijela jabuke sklonije su osteoporozi

Žene s oblikom tijela jabuke sklonije su osteoporozi
  • Objavljeno: Utorak, 30.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoji zajednička zabluda, koja kaže ako imate veći postotak masnog tkiva ono vas štiti od osteoporoze.

No američki istraživači otkrili su kako su pretile žene s puno masnog tkiva oko abdomena, za razliku od žena s oblikom tijela kruške ( saznaj koje si voće) s više masnog tkiva na kukovima i nogama, pod većim rizikom od razvoja osteoporoze.

U ovom istraživanju su 50 pretilih, predmenopauznih žena, čiji je prosječni indeks tjelesne mase ( Isprobaj BMI kalkulator) bio 30, skenirali radi njihove distribucije masnih stanica i njihove mineralne gustoće kostiju.

One žene s više visceralnog masnog tkiva, ono masno tkivo koje se nalazi duboko ispod mišićnog tkiva i u trbušnoj šupljini, imale su manju gustoću kostiju, što je jedan od pokazatelja osteoporoze.

Nije bilo jake veze između bilo ukupnog masnog tkiva ili potkožnog masnog tkiva (koje ima tendenciju biti pohranjeno na bokovima i bedrima) i mineralne gustoće kostiju.

Dr. Miriam Bredella, radiologinja i profesorica na Harvardskom Fakultetu medicine, izjavila je: „Naravno da znamo kako je pretilost važan zdravstveni problem. No sada znamo kako i abdominalni tip pretilosti treba biti uključen kao faktor rizika za osteoporozu i gubitak koštane mase."

Istraživačica je dodala: „Naši rezultati pokazali su kako posjedovanje puno trbušne masnoće znači više štete za zdravlje kostiju, nego što to čini površno masno tkivo ili masno tkivo oko bokova."

„Važno je da javnost bude svjesna da je višak trbušnog masnog tkiva faktor rizika za gubitak kostiju, kao i bolesti srca i dijabetesa."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti