Znanstvenici potvrdili koja maska pruža najbolju zaštitu od koronavirusa

Znanstvenici potvrdili koja maska pruža najbolju zaštitu od koronavirusa

Znanstvenici potvrdili koja maska pruža najbolju zaštitu od koronavirusa
  • Objavljeno: Subota, 11.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako se pravilno nose, FFP2 zaštitne maske pružaju visoku razinu zaštite od zaraze koronavirusom, otkrilo je istraživanje Instituta Max Planck iz Göttingena. S druge strane, bez maske čak i na velikoj udaljenosti rizik od infekcije iznosi gotovo 100%.

Znanstvenici objašnjavaju da ako se u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti nađu jedna zaražena i jedna zdrava osoba koja nije cijepljena, rizik od infekcije iznosi samo 0,1%, čak i nakon boravka u prostoriji, a ako je riječ o cijepljenoj osobi rizik od infekcije je još manji.

Ipak, za potpunu zaštitu važno je pravilno nošenje filtrirajuće polumaske FFP2. Pravilno nošenje znači da metalni dio na nosu mora bočno pritiskati nosnice. Ako se FFP2 maska nosi pogrešno, rizik od zaraze iznosi oko 4%. Istraživanje je pokazalo i to da pravilno nošena FFP2 maska štiti 75 puta bolje od pravilno nošene medicinske, odnosno kirurške maske. Međutim, čak i ako se medicinska maska nosi pravilno, smanjen je rizik od zaraze na najviše 10%.

Znanstvenici su izračunali i rizik od zaraze tako što su kombinirali različite faktore, poput veličine čestica, fizike pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja koronavirusa. Izračuni su pokazali da ako zdrava osoba nosi medicinsku masku, a zaražena osoba govori na udaljenosti od 1,5 m, nakon 30 minuta će u 90% slučajeva doći do zaraze, dok je kod FFP2 maske nakon sat vremena ta opasnost tek 20%.

Kada obje osobe nose kirurške maske, dok zaražena osoba govori opasnost od zaraze nakon sat vremena iznosi manje od 30%, a kada obje osobe pravilno nose FFP2 masku opasnost iznosi 0,4%. S druge strane, ako osobe stoje na udaljenosti od 3 metra i ne nose masku, vjerojatnost da će se zdrava osoba zaraziti je čak 90%.

Znanstvenici ističu da je ovaj izračun vrlo konzervativan, što znači da je u stvarnim uvjetima vjerojatnost zaraze od 10 do 100 puta manja, zato što je zrak koji izlazi na rubovima maske razrijeđen.

''Zaključujemo da nošenje maski, onih kirurških, a pogotovo FFP2, pruža odličnu zaštitu, a pitanje udaljenosti i držanja distance čini manje važnim'' - naveli su znanstvenici u sažetku istraživanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti