Znate li da krvna grupa određuje hoćete li se razboljeti na putovanju?

Znate li da krvna grupa određuje hoćete li se razboljeti na putovanju?

Znate li da krvna grupa određuje hoćete li se razboljeti na putovanju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Jedna od najgorih stvari koja vam se može dogoditi dok ste na odmoru je da se razbolite i provedete više vremena u sobi, nego na razgledavanju i kupanju. Međutim, nije svatko jednako podložan bolestima. Jedna krvna grupa čini vas posebno osjetljivima na tešku infekciju od bakterije Escherichije coli koja uzrokuje mnoge bolest, uključujući i vrlo neugodnu putničku dijareju ili putnički proljev.

Postoje četiri glavne krvne grupe: A, B, AB i O, od kojih svi mogu biti pozitivni ili negativni, a koju ćete grupu imati ovisi o vašim roditeljima. Nesretna vijest ide svima koji imaju krvnu grupu A. Ako spadate u tu grupu i ne želite dobiti fontanu koja izvire iz donjeg otvora, najbolje bi bilo da pokušate ojačati imunitet i redovito njegujete higijenu dok koračate po svijetu.

Naime, istraživanje na Sveučilištu u Washingtonu pokazalo je da su osobe, pogotovo djeca, s krvnom grupom A podložnije teškim proljevnim infekcijama od drugih. Nakon brojnih istraživanja znanstvenici su otkrili i zašto je to tako.

Analize krvi pokazale su da putničku proljevnu infekciju izaziva bakterija Escherichia coli. Iako nije jedini razlog, ova bakterija je poznata kao glavni uzrok proljeva putnika jer proizvodi toksine koji utječu na crijeva. Osim toga, u nerazvijenim zemljama E. Coli odgovorna je za stotine tisuća smrtnih slučajeva, posebice smrti male djece.

Otkrijte zašto ovo trebate izbjegavati kad imate proljev!

Putnički proljev gotovo je bezopasan za sve u razvijenom svijetu, ali može biti izrazito neugodan. Njegovo ime proizlazi iz činjenice da se može dobiti u dijelovima svijeta gdje sanitarni čvorovi nisu adekvatni ili gdje je klima ugodnija pa ima više mikroba. Iako se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, putnički proljev obično se definira kao tri ili više crijevnih pokreta u 24 sata, a povremeno je praćen grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem.

Zato pripazite gdje putuje, što jedete i pijete i gdje se kupate. Ako idete u nepoznate dijelove svijeta, informirajte se o svim mogućim opasnostima kako odmor ne biste proveli u wc-u.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti