Ovo trebate izbjegavati kad imate proljev!

Ovo trebate izbjegavati kad imate proljev!

Ovo trebate izbjegavati kad imate proljev!
  • Objavljeno: Utorak, 14.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Povremeni proljev nije razlog za zabrinutost jer je njegov uzrok kratkoročna bolest ili hrana. Uzroci proljeva mogu se kretati od želučane viroze do određenog obroka ili sastojka kojeg ste pojeli, a nije bio dobar.

Budući da određena hrana može pogoršati simptome, dobro je znati koje namirnice smijete, a koje ne smijete jesti kada imate proljev, kako biste izbjegli dodatno pogoršanje.

Za vrijeme trajanje viroze ili trovanja hranom, trebate jesti jednostavnu hranu, osobito tijekom prva 24 sata. Najbolje je pojesti zdravu, težu hranu, poput zobenih pahuljica, riže, banane ili jabuke, a možete uzeti i kuhani krumpir, dvopek, krekere, perece ili pečenu piletinu bez kože.

Osim toga, nedavna istraživanja pokazala su da hrana s probioticima, koje često nazivaju dobrim bakterijama, može skratiti trajanje proljeva. U hranu koja je bogata prirodnim probioticima spadaju jogurt, kefir, kiseli kupus i Kombucha čaj.

Važno je znati i što trebate izbjegavati jer određena hrana može vrlo brzo proći kroz crijeva i pogoršati proljev. Zato izbjegavajte prženu hranu, mlijeko i mliječne proizvode, alkohol i gazirana pića, zaslađivače, hranu bogatu vlaknima koja uzrokuje plinove, sirovo meso ili ribu i hranu koja dugo stoji u hladnjaku pa niste sigurni je li još uvijek dobra za jelo.

Jedna od ozbiljnijih komplikacija proljeva je dehidracija, zato se pobrinite da popijete dovoljno tekućine. Pritom se prvenstveno misli na vodu, ali možete piti čajeve i juhe da budete sigurni da ste dovoljno hidrirani.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti