Žudnja za slatkišima ukazuje na depresiju

Žudnja za slatkišima ukazuje na depresiju

Žudnja za slatkišima ukazuje na depresiju
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako većina djece voli slatkiše i slastice, ona koja imaju posebnu želju za ovakvom hranom možda su depresivna ili pod većim rizikom od alkoholizma u kasnijoj dobi, smatraju stručnjaci.

Tim američkih znanstvenika, tvrdi da neku djecu privlače posebno slatki okusi te da je kod njih ustanovljena povezanost s alkoholnim problemima ili simptomima depresije, prenosi Ordinacija.hr.

Znanstvenici s Monell Chemical Senses Centra ispitivali su 300 djece stare između 5 i 12 godina, od kojih je pola imalo člana obitelji s alkoholnim problemima.

Želja za slatkim bila je izraženija kod one djece (trećina ispitanika) koja su imala i obiteljsku povijest alkoholizma i koja su iskazala znakove depresije. Ova su djeca voljela najslađa pića - sa 24 posto šećera. Usporedbe radi, radi se o količini koja odgovara mjeri od 14 žlica šećera u čaši vode, te je dvostruko veća od količine zaslađivača u coca-coli.

Isti tim ispitao je i učinak slatke hrane na osjećaj boli. Naime, protekle studije sugerirale su kako slatko u organizmu djeluje kao analgetici. Rezultati su pokazali kako su djeca koja nisu iskazala simptome depresije mogla dulje držati ruku u hladnoj vodi, ako su pojela nešto slatko. Ipak, dodatni šećer nije utjecao na osjećaj boli kod depresivne djece.

Stručnjaci zaključuju kako su rezultati studije zanimljivi, ali nedovoljni za postavljanje čvrstih teorija. Naime, utjecaj slatkoga potencijalno ovisi o funkcioniranju određenog dijela mozga, a možda je u pitanju utjecaj odgoja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti