Zašto jesti artičoke?
 
    Artičoke su po mitologiji nastale kada se Zeus ludo zaljubio u lijepu djevojku po imenu Cynara koja ga je odbila. Kako bi ju kaznio, udario ju je munjom i pretvorio u prvu artičoku.
 
 Artičoka je jestiva višegodišnja biljka porijeklom iz Sredozemlja. Koristila se u drevnoj Grčkoj i Rimu zbog okusa i ljekovitih sposobnosti, ali je ostala relativno nepoznata u Europi sve dok Katarina de Medici ne uvodi artičoke u Francusku. U 19. stoljeću, europski doseljenici donose artičoke u Ameriku.
Od davnina, artičoka se koristi za jetru, žučni mjehur i čišćenje krvi. Egipćani su je visoko cijenili kao zdravu i Plinije ju opisuje kao „hranu za bogate". Zbog zdravstvenih problema uslijed životnog stila bogataša, previše masti i vina koji su doveli do bolesti jetre (kao što su ciroza), gihta i općenito lošeg zdravstvenog stanja oni su i najčešće trebali pomoć artičoke.
 Danas znamo da je artičoka bogata vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima za uravnotežen sustav. Poznato je da pozitivno djeluje na funkcije jetre (i tako pomaže sniziti kolesterol u krvi), arteriosklerozu, giht, podržava liječenje hepatitisa i poboljšava žučne izlučevine. Može pomoći sniziti šećer u krvi, poboljšati apetit i probavu, diuretik je i može pomoći kod nekih vrsta migrene. Kako pomaže tijelu osloboditi se viška vode i toksina, također poboljšava sjaj kože.
Ovo povrće je bogato vitaminom C i vlaknima, a oni služe kao izvrstan izvor energije. Sa malo kalorija i masnoća, svježe artičoke nemaju kolesterola.
Poput drugih zelenih biljaka, svježe artičoke imaju puno antioksidanta koji sprječavaju neke vrste raka i bolesti srca. Specifična vrsta antioksidanta u artičokama su kvercetin i flavonoid rutin, koji su korisni u borbi protiv bolesti.
 
 Artičoke su bogate kalijem, mineralom koji je općenito dobar za vas, ali i sprječava bubrežne kamence. Budući da su artičoke tako bogate hranjivim tvarima i fitokemikalijama, mnogi znanstvenici vjeruju da mogu pridonijeti prevenciji određenih vrsta bolesti srca, raka i urođenih mana.
 
 Artičoke se mogu kuhati na pari, peći, pržiti i puniti. Mogu poslužiti kao predjelo, prilog, sastojak u juhi, ili čak i kao glavno jelo.
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana![Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za zdrav i ukusan obrok]()  Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...1:30h12345
- 
                Recept tjedna![Juneći gulaš s krumpirom]()  Juneći gulaš s krumpirom1 h12345
- 
                Recept mjeseca![Sočni kolač od limuna i borovnica]()  Sočni kolač od limuna i borovnica1 h12345

 
             
             
             
             
             
             
                         
                         
                        