Koliko su mačke pametne?

Koliko su mačke pametne?

Koliko su mačke pametne?
  • Objavljeno: Utorak, 23.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opće prihvaćeno mišljenje je da su psi pametniji od mačaka. Služe u vojsci ili policiji za otkrivanje droge, tragaju za nestalim osobama, pomažu u terapijski ili razotkrivaju rak. Američki mornarički pas bio je član tima, elitnih vojnih operativaca, koji su smaknuli Osamu bin Ladena. Vojni psi osposobljeni su za skakanje iz aviona i helikoptera, i detektiraju bombe, koje ne može razotkriti čak ni najsuvremenija tehnologija. Čak su slonovi, mazge, dupini i morski lavovi služili u vojsci. No, policijske, vojne ili terapijske mačke uopće ne postoje. Jesu li mačke samo slatke? Ne i zasigurno, nisu glupe.

Njihov mozak je manji u usporedni s našim, no uzmemo li u obzir njihovu tjelesnu masu, omjer tijela i veličine mozga, mačke nisu na zadnjem mjestu. Veličina mozga nije pokazatelj pameti. Neandertalci su imali veći mozak od Homo sapiensa, a vjerojatno nisu bili pametniji od njih s obzirom da su izgubili u igri preživljavanja.

Površinski preklop i struktura mozga su važniji od njegove veličine. Za razliku od mozga psa, mozak mačke ima nevjerojatan površinski preklop i strukturu koja je oko 90% slična našoj. Cerebralni korteks mačaka je veći i složeniji od psećeg. To je dio mozga koji je odgovoran za obradu kognitivnih informacija. Mozak mačke sadrži gotovo dvostruko više neurona nego mozak psa. Mačke imaju 300 milijuna neurona, dok psi imaju oko 160 milijuna. Zapravo, mačke imaju više živčanih stanica u vizualnim područjima mozga od ljudi i većine drugih sisavaca.

Poput veličine mozga, broj neurona u cerebralnom korteksu možda neće biti dobar pokazatelj inteligencije. Ali, bolji je pokazatelj od veličine mozga. Cerebralni korteks je sjedište racionalnog odlučivanja i rješavanja složenih problema. Također se uključuje u tumačenje jezika (ili drugih oblika komunikacije), i odgovoran je za skladištenje kratkoročne i dugoročne memorije. Mačke imaju dugotrajnije sjećanje od pasa, pogotovo kada nešto samostalno nauče.

Saznajte je li vaše dijete spremno za kućnog ljubimca!

Ako su mačke toliko pametne, zašto ih ne koristimo u vojne, policijske ili terapijske svrhe? Možda zato što su previše pametne da bi bile robovi ljudima. Psi su pripitomljavani tisućama godina da bi se prilagodili društvenim zadacima, dok mačke nisu. Razlog tome je što su mačke impulzivnije od pasa i imaju mnogo manje strpljenja. Ako ih ne nagradimo za neku aktivnost, radije to neće učiniti. To ne znači da su lijene, nego će učiniti kako njima odgovara u tom trenutku. Psi će, za razliku od mačaka, učiniti gotovo sve za poslasticu ili osmijeh na licu vlasnika. Zato ih je lakše trenirati. Mačke su uglavnom „usamljene“, a njihova primarna privrženost (kada je prisiljena birati) je na njihovom teritoriju. Njihovu sposobnost snalaženja možemo uvidjeti i kada je u pitanju hrana. Mačke nikada neće gladovati. Čim osjete glad, osluškuju sve oko sebe i čekaju u zasjedi kako bi uhvatile plijen. Mnogo su samostalnije od pasa, htjeli mi to priznati ili ne. Psi imaju veći društveni IQ od mačaka, ali mačke mogu riješiti teže kognitivne probleme, ako se to zaista žele.

Želite li ispitati koliko je pametna vaša mačka, slijedite ovih nekoliko koraka (pritom moramo upozoriti da će većina mačaka odbiti sudjelovanje, što ne znači da nisu pametne nego jednostavno ne žele sudjelovati u eksperimentu):

Socijalne sposobnosti

Razmislite kakvo je društvo vaša mačka? Reagira li na zvanje? Dočekuje li vas kada se vratite kući? Voli li se maziti? Je li često u vašoj blizini?

Sposobnost preživljavanja

Možete li ostaviti mačku samu preko noći ili tijekom vikenda s dovoljno hrane i otvorenom kantom za smeće? Ako možete, imate pametnu i inteligentnu macu kojoj nije u interesu tražiti hranu po smeću pored svježe hrane.

Pamćenje

Prepoznaje li mačka vrijeme u koje dobiva večeru ili poslasticu? Uzmite njenu omiljenu poslasticu i sakrijte ju ispod jastuka ili komada papira na pod. Pritom budite sigurni da je mačka vidjela što radite i nakon nekog vremena provjerite je li poslastica još uvijek tamo.

Treniranje

Pokušajte mačku naučiti da sjedne ili pruži šapu koristeći poslasticu kao motivaciju. Ako ste uspjeli u svom naumu, vjerojatno imate izuzetno pametnu macu.

Pokazivanje nezadovoljstva

Pokazuje li mačka nezadovoljstvo? Primjećuje li promjene kod kuće? Pokazuje li negodovanje zbog novog tepiha ili nove kante za smeće? Ako primjećujete iskazivanje njezinog nezadovoljstva, riječ je o inteligentnoj mački.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije