Upoznajte kunića Mrkvu!

Upoznajte kunića Mrkvu!

Upoznajte kunića Mrkvu!
  • Objavljeno: Subota, 20.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mrkva je muški kunić dobiven na poklon. Star je godinu dana. Kunići su stvoreni za kućne ljubimce i to je ono što ih razlikuje od običnog divljeg zeca. Ovisni su o čovjeku i bez njega ne bi mogli preživjeti.

Ove male slatke krznene loptice dolaze iz jugozapadne Europe i sjeverozapadne Afrike. Postoji više vrsta kunića, a najpopularniji su patuljasti. Ako se odlučite posvojiti kunića, morate mu osigurati veći kavez, a preporuka je da ga pustite van s vremena na vrijeme, s obzirom na njegovu zaigranu i društvenu narav. Mrkvina vlasnica Irma kaže da njezin ljubimac uživa van kaveza, no upozorava da svakako pripazite da ne gricka žice, kablove ili namještaj.

Mrkva je živahni, zaigrani zeko. Iako se kunići vole maziti, pogotovo ako ih na to naučite od prvog dana. Iako nije sklon pretjeranom maženju, Mrkva je uvijek raspoložen za igru. Kunićima je potrebno pružati ljubav i nježnost. Ako ih želite podići, nikako ih ne hvatajte za kožu iza vrata ili uši. Podvucite jednu ruku ispod tijela, a drugu ispod prsa. Jako je bitno da imaju oslonac jer će se tako manje otimati.

Bilo bi idealno da se u jedan kut postavi i wc za glodavce koji treba redovito čistiti. Na dno kaveza najbolje je staviti slamu, piljevinu ili hoblovinu. U trgovini za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu stelju za kuniće. Kunić voli mekane površine (trava, tepih...). Ako kunić prebiva izvan kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. U kavez mu stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno. Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom, treba im osigurati zaklon u sjeni. Ne smiju biti na propuhu. Dno kaveza uvijek mora biti suho.

Životni vijek kunića je između 4 i 10 godina. Na svijet dolaze bez dlake i slijepi. Progledaju nakon drugog tjedna života. Oči su im bistre i imaju suhi nosić, umjereno duge noktiće i zubiće. Kuniće krasi njihova gusta i meka dlaka, a pojavljuju se u raznim bojama. Imaju kraće uši i stražnje noge od divljih zečeva i mnogo su sitnije građe.

Kunići su biljojedi i najbolje ih je hraniti korjenastim povrćem, lisnatim povrćem, žitaricama i sijenom. Mrkvina vlasnica kaže kako njezin ljubimac pomalo tvrdoglav i izbirljiv, stoga mu kupuje gotovu mješavinu za kuniće i sijeno.

Irma kaže da Mrkva najviše voli njezinog trogodišnjeg sina kojem dopušta gotovo sve.

Uz kunića, kaže, imaju i psa s kojim se odlično slaže. Mrkva je u društvu psa najopušteniji i često ga poziva na igru, a ponekad spavaju skupa i jedno su drugom uvijek na oku. Kunići se dobro slažu sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Do problema može doći jedino u suživotu sa zamorcima i to ako kunić nije kastriran.

Mrkva pokazuje manje znakove agresije samo kada je jako uplašen ili ga se prisiljava na maženje. S obzirom da su vlasnici brzo uočili što mu smeta, odlučili su poštovati njegov izbor i intimu. Zdravstvenih problema nema, kao što kaže njegova vlasnica, Mrkva je mladi, zdravi zeko.

U početku je potrebno dosta brige oko kunića. Oni su dosta plaha bića pa zahtijevaju puno truda i strpljenja ne bi li se opustili uz vas. Također, potrebno je čistiti kavez svaki dan jer zečji urin ima specifičan miris. Mrkva je malo neposlušan zeko, ali to je do karaktera, ne do vrste. Razumije kada ga se opomene.

Mrkvina vlasnica smatra da su zečevi izvrsni kućni ljubimci za samce. Uz trud i rad, mogu biti super ljubimci i ugodno društvo. Zanimljiviji su nego što djeluju jer svaki zeko ima svoj karakter. Jesmo li spomenuli da su preslatki?

Vitashop

Najnovije

Najčitanije