Opasne stvari koje nesvjesno radite svojim kućnim ljubimcima!

Opasne stvari koje nesvjesno radite svojim kućnim ljubimcima!

Opasne stvari koje nesvjesno radite svojim kućnim ljubimcima!
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ako ste vlasnik psa, sigurno želite da vaš ljubimac bude zdrav i da živi dug i sretan život. Ali ponekad napravimo stvari koje mogu potencijalno ugroziti naše krznene članove obitelji, a da toga nismo ni svjesni. Psi su znatiželjni avanturisti i često se ponašaju kao djeca, što ih povremeno može dovesti u nevolje.

Da bismo svojim ljubimcima osigurali zdrav i siguran život, izdvojili smo nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost:

Odabir ogrlice/ormice je izuzetno važan

Prvo, morate odlučiti hoćete li koristiti običnu ogrlicu ili ormicu, širinu, materijal itd. Ova je odluka, mogli bismo reći, osobna. Ako imate psa koji voli istraživati i koji vas povlači, onda je svakako bolje izabrati ormicu jer će obična ogrlica „gušiti“ psa i zadati mu ozljede.

Drugo, morate odabrati dobru veličinu. Ako je ogrlica prevelika, pas bi se mogao izvući i pobjeći, no ako je premala, pas neće moći normalno disati. Idealna veličina ogrlice jest ona koja prianja uz vrat ali i dalje možete staviti 1 prst između vrata i ogrlice. Ovo pravilo vrijedi za male i srednje pse, dok kod velikih trebate moći gurnuti 2 prsta.

Ne ostavljajte psa u autu

Psa nikada ne biste trebali ostavljati samog u autu! Istraživanja pokazuju da se temperatura unutar automobila može povećati za 20 stupnjeva u samo 10 minuta, čak i ako je automobil parkiran u hladu. Psi se ne znoje kao ljudi, pa može doći do pregrijavanja što može imati kobne posljedice.

Redovito pregledavajte zube kućnog ljubimca

Psi imaju zube koji moraju biti održavani kao i naši. Ozbiljno, ne šalimo se! Preporučuje se četkanje zubi posebnom četkicom i preparatima, a na to biste svog ljubimca trebali naviknuti još kao štene.

Neki smatraju da štapići za čišćenje zubi zamjenjuju četkanje, no oni ne mogu dobro očistiti sve zube.

Ne popuštajte kada je u pitanju hrana

Nikada nemojte hraniti psa hranom za ljude. Ona je uglavnom preslana, prezačinjena ili premasna za kućne ljubimce. Zapravo, veliki broj namirnica je vrlo opasan, čak i otrovan za pse (čokolada, krumpir...). Raspitajte se kod veterinara koje namirnice smijete davati psu.

Ne odvodite štene u park za pse

Psi su vrlo društveni, ali razmislite dvaput prije nego što odvedete malog štenca u park za pse. Za početak, psi mogu biti pasivni nositelji raznih bolesti. Odrasli psi, osobito velike pasmine, mogu biti vrlo grubi tijekom igranja i trčanja, što može uplašiti i povrijediti vašeg psića.

Kućni ljubimci mogu izliječiti ove bolesti!

Fizičko kažnjavanje? Veliko NE!

Da, pse treba disciplinirati, ali ne kroz fizičko kažnjavanje. Prije svega, to je zlostavljanje životinja, a istraživanja pokazuju da takvo odnošenje prema psu neće donijeti željene rezultate. Discipliniranje temeljeno na nagradama je puno učinkovitije nego kažnjavanje. Također postoje škole za pse u kojima ih postupno socijaliziraju i uče disciplini.

Redovito ih štitite od buha i krpelja

Ako ste već odlučili imati psa morate biti svjesni svih obaveza prema njemu. Redovito ga pregledavajte od buha i krpelja, a u toplijim mjesecima ga zaštitite od nametnika uz pomoć preparata koje možete nabaviti u svakoj veterinarskoj stanici.

Sakrijte štetne predmete

Psi su avanturisti i lako se nađu u problemu. Prilagodite dom svom kućnom ljubimcu i sakrijte lijekove, baterije, čarape i ostale predmete koje bi vaš pas mogao potrgati ili progutati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije