Kako djeca rastu i razvijaju se između 11. i 14. godine?

Kako djeca rastu i razvijaju se između 11. i 14. godine?

Kako djeca rastu i razvijaju se između 11. i 14. godine?
  • Objavljeno: Utorak, 09.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Kako će se moje dijete promijeniti?

Dob između 11. i 14. godina se često naziva i rana adolescencija. Ove godine su uzbudljivo vrijeme zbog mnogih različitih i brzih promjena. Vaše dijete raste i počinje osjećati i misliti na zreliji način. Možda ćete se osjećati zaprepašteno dok gledate svoje dijete koje se pretvara u odraslu osobu. Ali to može biti zbunjujuće vremena za djecu i roditelje jer se moraju naviknuti na novu osobu koje dijete postaje.

U dobi od 11. do 14. godina, dijete se razvija u četiri glavna područja:

Tjelesni razvoj

Adolescencija je vrijeme promjena tijela. Djevojke počinju razvijati grudi i dobivaju mjesečnicu. Dječacima rastu dlake na licu. Djevojčicama i dječacima rastu stidne dlake.

Kognitivni razvoj

Mozak razvija sposobnosti da razmišljaju, uče, razumijevaju i zapamte. Djeca ove dobi obično se usredotočuju na sadašnje, ali počinju razumijevati da ono što učine sada može imati dugoročne posljedice. Ona također počinju uočavati da se informacija mogu tumačiti na različite načine.

Emocionalni i socijalni razvoj

Adolescenti osjećaju potrebu da budu nezavisni od obitelji. Često, prijatelji zamjenjuju roditelje, kada trebaju savjet. Kada su kod kuće, adolescenti žele biti sami, a ne dio obitelji. Ipak, obiteljska podrška je važna jer im pomaže izgraditi samosvijest.

Senzorni i motorički razvoj

Djeca ove dobi mogu biti malo nespretna. Njihovi mozgovi trebaju vremena da se prilagode na duže ekstremitete i veće tijelo. Redovito umjereno vježbanje može poboljšati koordinaciju i pomoći djetetu izgraditi zdrave navike.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije