Ureoplasma - spolno prenosive bolesti

Ureoplasma - spolno prenosive bolesti

Ureoplasma - spolno prenosive bolesti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Odrastamo uz spolno aktivne i svjesne žene, s mogućnošću spolnog odabira, tako nas danas dio društva nastoji odgojiti.

Odmah iza toga vrišti upozorenje o izlaganju spolno prenosivim bolesti s izravnim rastom rizika kako nam raste i broj spolnih partnera. Nastaje dvostruka prijetnja, egoistični strah da se nešto ne pokupi i onaj drugi da sam ne postaneš izvor zaraze za drugoga s mogućim emocionalnim, zdravstvenim i socijalnim posljedicama. U glavama mnogih žena semafori zvone alarme što uzrokuje gotovo spolnu kastraciju ili totalnu negaciju opasnosti.

Istodobno, zdravstveni programi vrište porukama o kontracepciji s osnovnim ciljem ženskog angažmana (oralni kontraceptivi, spirale, vaginalni prsteni/flasteri kontraceptivnog učinka) bez angažmana muške populacije, ali nema cjelovitog obrazovnog djelovanja u zaštiti od svih spolno prenosivih bolesti ili se cilja samo jedna od njih (npr. HPV infekcija).

Nažalost, čitava paleta spolno prenosivih uzročnika nas vreba (bakterije: klamidija, ureoplasma, mikoplazma, uzročnik gonoreje, sifilisa  virusi: HPV, genitalni herpes, citomegalo virus, hepatitis B, HIV,  gljive,  paraziti: uzročnici svraba i stidnih uši, protozoi: trihomonas), od onih s visokim potencijalom spolne prenosivosti do onih s manjim. Upravo je poznavanje ovoga podatka vrlo bitno, jer njegom vlastitog imunološkog sustava, upotrebom zašite (kondom i ustrajna upotreba) pri uvođenju novog spolnog partnera u naš život može nas poštedjeti mnogih neugodnih zbivanja za  naše tijelo.

Spolno prenosive bolesti ne mogu se razmatrati kao pojedinačni izdvojeni problem, jer vrlo često nalazimo da više uzročnika koji koegzistiraju i idu jedan pod rukom s drugim. Vrlo često nailazimo na uzročnike iz mokraćnog sustava (E. coli, enterokok, streptokok, proteus ...) u koegzistenciji s ureoplasmom/mikoplazmom, klamidijom ili nekim drugim uzročnikom. Isto tako moramo imati na umu da kod muškaraca većina njih ne uzrokuje burne kliničke slike, vrlo često su oni tihi vektori i da sami nisu svjesni postojanja uzročnika.

Upravo poznavanjem složenosti dinamike ponašanja i mogućeg razvoja kliničke slike s  mogućim posljedicama za zdravlje žene (nemogućnost začeća i/ili iznošenja trudnoće, razvoja kronične boli u maloj zdjelici) spolno prenosivih uzročnika, gledajuću u tom kontekstu ureoplasme/mikoplazme moramo liječiti.

Ureoplasma/mikoplasma često čine polimikrobni klinički sindrom i najčešću vaginalnu infekciju u žena reproduktivne dobi. Nastaju kao odraz vaginalne neravnoteže, smanjenog broja laktobacila i povećanog broja anaerobe (gardnarele, ureoplasme/mikoplazme). Upravo zbog patogenog djelovanja uzročnika koji za posljedicu mogu imati zdjeličnu upalnu bolest, nespecifičnu upalu mokraćne cijevi, grlića maternice kao stalnog rezervoara patogenih uzročnika ili povećanje rizika za prijevremeni porod provodi se liječenje bilo jednokratnim dozama ili višednevnim dozama za oba partnera. Postoje mnoge terapijske mogućnosti koje ovise o kliničkoj slici, količini bakterijskog uzročnika, ostalim izoliranim uzročnicima bilo iz mokraćovodnog sustav ili iz spolnog, kao i o općem tjelesnom stanju.

Najčešće propisane terapije su;

  • sumamed od 500 mg kroz 3 dana ili 1gram u jednom danu,
  • doksiciklin 200  mg na dan kroz 7 dana
  • ili klindamicin 900 mg  u trajanju od 7 dana
  • klaritromicin od 500 - 1000 mg kroz 7 dana

Naravno terapija kombinira s lokalnom terapijom bilo u vidu lokalne kreme ili vaginaleta (ovisno o ocjeni ginekologa o stupnju čistoće i nalazima bakteriološkog obriska).

Obzirom na prijenos spolnim putem poželjno je da terapiju provede i vaš partner.

Da situacija bude još kompliciranija, obrisci iz mokraćne cijevi muškaraca zbog građe njihovih organa su većinom negativni. Ovo ih svakako ne abolira od provođenja propisane terapije jer u protivnom, vrlo brzo se situacija vraća na početak.

Nažalost, upravo zbog partnerovog beskompromisnog stava („meni nije ništa", „nisam bolestan" ili „moji brisevi su uredni"), od straha zbog gubitka i emocionalne ucjene, žene pristaju na nezaštićene odnose, ili se mire s činjenicom da njihov partner nije proveo terapiju i po cijenu njihovog zdravlja.

Kada bolje razmislimo ulozi su veliki. Oni svojom neizrečenom prijetnjom šalju poruku da ih na tržištu čekaju nove partnerice i novi izbori, a žene na raspolaganje polažu ne samo svoje emocionalno stanje nego i zdravlje. Uspostavom nadzora na svojim izborima i svojim tijelom preuzimamo i nadzor nad svojim zdravljem.

Poliklinika dr. Marton
A. Hebranga 20
10 000 Zagreb
tel. 01 48 11 336
www.ginekologija-marton.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije