Povezivanje očeva s bebom

Povezivanje očeva s bebom

Povezivanje očeva s bebom
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Kada nova beba stiže u obitelj, može biti izazov za mame i tate kako da se povežu s novom bebom. Nedostatak sna i drugi zahtjevi pred kojima se nalazi nove roditelj mogu biti veliki zalogaj za oba roditelja.

Često mama ima bolju priliku da se poveže s djetetom jednostavno zato što ona obično provodi više vremena s bebom. A ipak tate često osjećaju značajnu potrebu da budu u neposrednoj blizini nove bebe, ali ne znaju kako bi to izveli.

Nemojte se pokušati natjecati s mamama. Mama ima neke prirodne prednosti u procesu povezivanja. Ako doji, ona uspostavlja puno kvalitetniji kontakt s djetetom. Također ima koristi od postporođajnih hormona koji proizvode prirodan osjećaj povezivanja. Dakle, ne pokušavajte se natjecati s prirodom.

Često imajte kontakt s djetetom. Bebe imaju prilično ograničene komunikacijske vještine. Ali jedan smislen način na koji djeca mogu komunicirati je kroz dodir. Bebe vole osjećaj kože na koži, pa skinite majicu i privijte bebu na prsa. Masirajte ju nježno, mazite joj ruke i noge. Dodir će pomoći da se dijete bolje i brže poveže s vama.

Gledajte bebu u oči. Jedna od stvari koje se događaju tokom dojenja je da mama drži dijete na prsima, a to je savršeno za kontakt s očima. Uzmite bebu u naručje i vizualno se povežite s njom. Kontakt očima pomaže izgraditi bliski odnos s bebom.

Povežite se kroz glazbu. Bebe vole glazbu, sviđa im se kada tata pjeva i pleše s njima. Stavite neku glazbu i njišite bebu u ritmu. Uspavanke mogu biti pravi doživljaj za bebu i tatu.

Puno novih očeva je malo nervozno kada se uključe u ovaj proces povezivanja. Nisu sigurni što i kako činiti.

Tate često mogu biti u iskušenju da preskoče posjete pedijatru. Uzmite si vremena i krenite s mamom i bebom do liječnika. Ovo je dobro vrijeme za učenje o bebi, a više informacija pomoći će da se osjećate bliže djetetu.

Često je mama primarni skrbnik za dijete. No, mnoge stvari koje su dio maminog i bebinog rasporeda mogu biti dio i tatinog rasporeda ako je dovoljno zainteresiran. Razmotrite mogućnost da okupate bebu, izvedete ju u šetnju, ili ju nahranite s vremena na vrijeme. Dat ćete mami priliku da se odmori, provesti vrijeme s djetetom i povezati se s njim.

Budite strpljivi. Sama priroda procesa spajanja između djeteta i oca je drugačija i često traje duže nego proces povezivanja između djeteta i majke. Nemojte se obeshrabriti, osjećaj povezanosti vrijedi čekati, a kasnije će se itekako isplatiti.

Ako uložite vrijeme za razvijanje povezanosti tijekom djetinjstva, ta će se veza održavati i pojačat će se osjećaj bliskosti kako dijete raste i sazrijeva. To je važno ulaganje koje će se itekako isplatiti u budućnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije