Top 10 najboljih pasmina za alergičare

Top 10 najboljih pasmina za alergičare

Top 10 najboljih pasmina za alergičare
  • Objavljeno: Petak, 26.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Obitelj i dom

Kada se priča o psima i alergijama uglavnom svi vjeruju da psi loše utječu na alergije. Ima mnogo pasa čija je dlaka antialergijska, a ima ih i u raznim veličinama. Naš čitatelj Davor B. opisao nam je svoje iskustvo s alergijom na kućne ljubimce i preporučio najbolje pasmine za ljubitelje životinja s ovim problemom.

Mi koji patimo od alergija moramo živjeti specifičan način života kako bi ostali dobrog zdravlja, a neke jednostavne stvari u životu za nas su limitirane. Posjedovanje kućnog ljubimca ili samo šetnja parkom može biti noćna mora za nas. Osobno imam alergiju na mačke i pse, pa je posjedovanje kućnog ljubimca za mene bio veliki problem. Nisam se mogao približiti mački bez da mi se grlo počelo zatvarati, a za nekoliko minuta oči bi mi bile potpuno crvene.” - piše nam Davor B i nastavlja:

Jedan od načina rješavanja ovog iritantnog problema je lijek. Antihistaminici mogu dugo pomagati, ali ubrzo se počinje razvijati imunitet i doze se moraju povećati. Druga važna stvar je da ih morate stalno uzimati, a ako ste nedosljedni kao ja, možda biste se samo probudili s crvenim očima i zatvorenim grlom jer ste ih zaboravili uzeti.

Oduvijek sam veliki ljubitelj životinja, posebno pasa, ali imati jednog za mene je bilo potpuno nemoguće. Kad sam bio mlađi, moji roditelji nisu dopuštali da imamo psa jer su se bojali da se ne dogodi nešto loše ako mi se aktivira alergija, a i nismo bili sigurni koliko je zapravo moja alergija ozbiljna. Kasnije sam otkrio da postoje razne pasmine kojima ne opada dlaka tako da to ne bi imalo utjecaja na mene. To nije istina u potpunosti jer njihova dlaka opada u jako malim količinama tako da mogu imati kućnog ljubimca bez da moram svakodnevno uzimati lijekove protiv alergije.

Evo i popisa pasa koji će biti sjajni kućni ljubimci ako ste i vi alergični na dlaku poput mene:

1. Jorkširski terijer

Jorkširski terijer je mala pasmina iz porodice terijera, razvijena tijekom 19. stoljeća u Yorkshireu u Engleskoj. Ovaj popularan pratitelj, može biti odličan izbor za osobe s blagom alergijom.

2. Pudla

Pudle mogu biti sjajan obiteljski ljubimac u domu alergičara. One su kovrčave i ne ispada ima mnogo dlake, a ona dlaka koja im otpadne ostaje u krznu do idućeg četkanja. Dlaka im se može lako održavati redovitim njegovanjem i četkanjem.

3. Bezdlaki kineski kukmasti pas

Manje dlake znači manje ispadanja iste. Bezdlaki psi nisu zapravo bezdlaki nego imaju sitnu dlaku koja im jedva ispada. Iz tog razloga puno je manja vjerojatnost da će izazvati alergijsku reakciju. Ova drevna pasmina može biti odličan ljubimac svima nama alergičnim na pseću dlaku.

4. Kovrčavi bišon (Bichon frise)

Ova pasmina popularna je upravo zbog svoje antialergijske dlake. Kovrčavi bišon je odlična pasmina za sve alergičare zbog toga što im je dlaka posebna. Njihove jedinstvene kovrče sprječavaju opadanje dlake do sljedećeg četkanja.

5. Bedlington terijer

Bedlington terijeri također imaju dlaku kao kovrčavi bišon i radi toga im je linjanje minimalno. Važno je četkati ih svakodnevno kako im se dlaka ne bi zapetljala. Ova vesela, aktivna i privržena pasmina sigurno će biti odličan odabir za cijelu obitelj.

6. Basenji

Basenji je pasmina koja ima kratku i meku dlaku koja vrlo malo ispada. Ovaj pas poznat je i po svojoj rutini “samočišćenja” te su gotovo nalik na mačke. Iz tog razloga postoji manje peruti i dlake koja bi mogla izazvati alergije. Basenji je jedna od najstarijih pasmina i odličan su odabir za aktivne obitelji budući da imaju izrazito visoku razinu energije, a to ih čini i odličnima u natjecanjima u psećim sportovima.

7. Majmunski pinč

Ovo je manje poznata pasmina, ali ipak odličan izbor za osobe s alergijama. Oni imaju oštru dlaku koja ne ispada puno i može se kontrolirati uz redovito održavanje i četkanje. Majmunski pinč je mala pasmina i za koju se lako brinuti.

8. Havanski bišon

Ovo je još jedan od pasa iz porodice bišona koji se slabo linjaju. Havanski bišon ima tanku bijelu dlaku koja je gotovo ljudskog izgleda i poznato je da ne izaziva alergijske reakcije. Osobno sam vlasnik jednog umiljatog havanskog bišona i mogu jamčiti da ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

9. Irski vodeni španijel

Irski vodeni španijel nema poddlaku, a zbog kovrčave dlake ovi psi se ne linjaju puno. Čak ni njihovo održavanje dlake nije problem budući da je dovoljno redovno četkanje i kupanje svaka dva mjeseca.

10. Puli

Puli ima karakterističnu dlaku tzv “dredlokse” koja ne ispada. Njihova poddlaka i vanjska dlaka rastu zajedno i stvaraju “dredlokse”, a sva otpala dlaka ostaje zapetljana. Također su odličan izbor za oboljele od alergija.

Najnovije

Najčitanije