Postupanje u hitnim slučajevima

Postupanje u hitnim slučajevima

Postupanje u hitnim slučajevima
  • Objavljeno: Petak, 20.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Ciljevi pružanja prve pomoći su spasiti život, spriječiti pogoršanje stanja i pospješiti oporavak, ne dovodeći u opasnost vlastiti život

Kod postupanja u bilo kojem hitnom slučaju vaš je pristup jedan od najvažnijih čimbenika. Morate ostati mirni i sigurni dok procjenjujete situaciju i poduzimate prijeko potrebne mjere. Tako ćete djelovati umirujuće na okolinu i uvjeriti je da ste dorasli situaciji.

Opasnosti - Vrlo je važno da se pri pokušaju spašavanja ozlijeđenoga i sami ne ozlijedite. Neki su slučajevi osobito opasni, primjerice kada je ozlijeđeni još u dodiru s električnom strujom, ako je blizu vatre ili u prostoriji ispunjenoj otrovnim parama. U bilo kojoj od tih situcija morate provesti određene mjere opreza prije negoli išta poduzmete.

Zlatna pravila - Da bismo lakše predočili nužne postupke za primjer možemo uzeti nezgodu u kući, iako ista pravila vrijede i za svaku drugu nezgodu:

  • Ne približavajte se ozlijeđenome ako time dovodite u opasnost svoj život.
  • Uvijek najprije pomozite najteže ozlijeđenome.
  • Nikad ne pomičite ozlijeđenoga ako to nije nužno, tj. ako njegov život nije u neposrednoj opasnosti.

Važno je uvijek imati na umu da treba slušati zdrav razum, biti svjestan svojih mogućnosti i ne pokušavati učiniti previše kako ne bismo više odmogli nego pomogli.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije