Što je metabolički sindrom?

Što je metabolički sindrom?

Što je metabolički sindrom?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Metabolički sindrom predstavlja grupu faktora rizika ( visok krvni tlak, visoka razina šećera u krvi, visoka razina triglicerida, niska razina HDL kolesterola i visok postotak abdominalne masti) koji povećavaju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa tipa 2. Prehrana, tjelovježba i neki lijekovi mogu pomoći u kontroliranju metaboličkog sindroma.

Pripadate li rizičnoj skupini?

Stručnjaci procjenjuju da čak jedna od četiri osobe pati od metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom može predstavljati ozbiljnu prijetnju vašem zdravlju i dramatično povećati rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes, srčani i moždani udar.

Metabolički sindrom se obično definira kao grupa faktora rizika, uključujući visoku razinu šećera u krvi, visok postotak abdominalne masti, visok krvni tlak i visoku razinu kolesterola.

Velika većina ovih rizičnih faktora se može kontrolirati i na taj način možete zaštiti svoje zdravlje.

Dob

Rizik se počinje dramatično povećavati u četrdesetima pa nadalje.

Upalni procesi i grušanje krvi

Bit ćete skloniji nastanku metaboličkog sindroma ako ste skloni stvaranju krvnih ugrušaka i upalnih procesa.

Patite od nekih medicinskih stanja

Osobe koje pate od nekih bolesti ili medicinskih stanja, imaju povećan rizik od nastanka metaboličkog sindroma.

Obiteljska anamneza

Čak i ako ne patite od nikakvih medicinskih stanja ili bolesti, a u obitelji imate slučajeve metaboličkog sindroma, imate povećan rizik od nastanka metaboličkog sindroma.

Simptomi metaboličkog sindroma

Većina faktora rizika ne uzrokuje nastanak nikakvih simptoma. Obično nećete osjetiti simptome visokog krvnog tlaka ili visoke razine kolesterola. Možda ćete primijetiti nakupljanje suvišnih kilograma na području trbuha.

Jedini način da otkrijete patite li od metaboličkog sindroma je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. On će izmjeriti razinu krvnog tlaka, šećera i kolesterola. To je još jedan razlog zbog kojeg trebate redovito ići na kompletne sistematske preglede.

Liječenje i prevencija

Liječenje i prevencija metaboličkog sindroma uključuje mijenjanje životnih navika i usvajanje zdravog životnog stila.

Redovito vježbajte

Tjelovježba je odličan način da izgubite suvišne kilograme. Ako ne izgubite suvišne kilograme, vježbanje će vam pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka, kolesterola i inzulina. Ako niste u dobroj fizičkoj formi, počnite polagano i postupno povećavajte intenzitet vježbanja.

Uvedite zdrave prehrambene navike

Uravnotežena i zdrava prehrana može regulirati razinu kolesterola, inzulina i  krvnog tlaka, čak i ako vaša tjelesna težina ostaje ista. Ako patite od srčanih bolesti ili dijabetesa, trebat ćete poseban plan prehrane.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Zdravu tjelesnu težinu ćete postići usvajanjem zdravih prehrambenih navika i redovitom tjelovježbom. Zdrava tjelesna težina je ključna u prevenciji i liječenju metaboličkog sindroma.

Prestanite pušiti

Pušenje samo po sebi ne mora nužno povećati rizik od nastanka metaboličkog sindroma, ali povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije