Korekcija kapaka (podizanje kapka)

Korekcija kapaka (podizanje kapka)

Korekcija kapaka (podizanje kapka)
  • Objavljeno: Srijeda, 21.01.2009.
  • Broj pregleda: 840
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kandidati za operaciju su pacijenti i pacijentice kod kojih postoji relativni višak kože na kapcima koja se nekada toliko opusti da ometa normalno gledanje, a i estetski izgled je narušen u različitom stupnju.

Nekada je za postizanje dobrog rezultata potrebno ukloniti dio masnog tkiva iza kapaka što se radi u istoj intervenciji. Kada postoji slabost mišića u kapcima moguće je napraviti i korekciju položaja mišića kapaka.

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji i relativno je bezbolna. Injekcija anestetika daje se ispod kože kapaka i nakon određenog vremena se počinje sa operacijom. Da bi se moglo procijeniti koliko kože je potrebno ukloniti neophodna je suradnja pacijenta i u toku intervencije. Pacijent se zamoli da usmjeri pogled na dolje ili na gore kako bi se odredio tonus kapka i procijenilo da ne dolazi do izvrtanja kapka.

Uklanjanje masnog tkiva produbljuje žlijeb na donjoj ivici kapka i osobi daje mnogo mlađi izgled.

Poslije operacije se konci uklanjaju petog ili šestog dana i moguće je koristiti bezbojne konce tako da se osoba može vratiti svakodnevnim obavezama već poslije 3 - 4 dana.

Komplikacije

Komlikacije poslije operacije su:

  • pojava krvnog podljeva oko očiju (podljev i otok se povlače za 7 do 10 dana)
  • postojanje ožiljka na kapku (zbog osobina kože da reagira jakom reakcijom - primjenjuju se kreme protiv ožiljaka)
  • izvrtanje i povlačenje kapka nastaje zbog uklanjanja više kože nego je potrebno ili zbog jake reakcije u prostoru ispod kože koji se pri operaciji koristi za zatezanje kože. Nekada je za rješavanje komplikacije izvrtanja i povlačenja kapka potrebno napraviti novu operaciju,

Najnovije

Najčitanije