Punkcija pupčane vrpce beba

Punkcija pupčane vrpce beba

Punkcija pupčane vrpce beba
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za buduće roditelje to predstavlja šok: kod pretraga ploda ustanovljene su neredovitosti. Postoji metoda koja daje relativno pouzdane odgovore, ali uz rizik - saznajte sve o punkciji pupčane vrpce.

Zašto se uzima krv iz pupčane vrpce?

U pupčanoj vrpci pulsira krv bebe. Zato se na tom mjestu može izvaditi dječja krv, a da se bebu pritom ne ozlijedi. Ova metoda se primjenjuje ako postoji osnovana sumnja da s djetetom nešto nije u redu. Nakon savjetovanja o genetici, moguća je i potraga za nasljednim bolestima koje se mogu dijagnosticirati. Osim toga, postupak služi da se provjere nejasni nalazi prilikom pretrage plodne vode.

Kada se provodi pretraga?

Punkcija pupčane vrpce moguća je od 16. tjedna trudnoće.

Za koga je pretraga podobna?

Do sada su liječnici relativo rijetko primjenjivali ovaj postupak. Ako se uopće primjenjuje punkcija pupčane vrpce, tada se to čini ako postoji sumnja da majka i dijete imaju krvnu neusuglašenost. Do toga dolazi ako žena sa RH negativnom krvnom grupom drugi put dobije dijete čija je krvna grupa RH pozitivna. Tada se može dogoditi da su se u prvoj trudnoći u krvi majke formirala antitijela protiv RH pozitivne krvne grupe (anti-D-antitijela). Ona putem placente mogu dospjeti do djeteta te uništiti njegova crvena krvna zrnca, a time i prijenosnike kisika. Ako postoji razlog za zabrinutost, liječnik može putem punkcije pupčane vrpce izravno provjeriti sadržaj crvenih krvnih zrnaca. Ako se pokaže da su posljedice krvne neusuglašenosti opterećenje za dijete, plodu se još u majčinom tijelu može dati transfuzija krvi.

Liječnik može prema dijagnozi odrediti lijekove

I na pitanje hoće li se dijete u majčinom tijelu zaraziti infekcijom može se nedvosmisleno odgovoriti pomoću punkcije pupčane vrpce. Primjeri infekcija od kojih boluje majka u trudnoći, a koje mogu biti opasne za plod, su: rubeola, toksoplasmoza, citomegalija. Rezultat punkcije pupčane vrpce daje odgovor na pitanje treba li majka uzimati lijekove i kakve da bi djetetu bilo bolje.

Kako funkcionira metoda?

Kod punkcije pupčane vrpce liječnik jednom dugom jako tankom iglom probode pupčanu stijenku majke te u veni dječje pupčane vrpce uzme jedan do dva mililitra krvi. Cjelokupni zahvat se kontolira putem ultrazvuka.

Što pokazuje rezultat pretrage?

Punkcija pupčane vrpce prije svega potvrđuje postojeću sumnju na određene bolesti i stanja ploda, primjerice na slabokrvnost. Prilikom zahvata za svaki slučaj se priprema transfuzija krvi. Točna analiza dječje krvi može, osim toga, u kratkom vremenu otkriti niz bolesti i tegoba, a time i razlog slabokrvnosti (anemije): primjerice, boluje li dijete od rubeole ili toksoplasmoze. Liječnik može dijagnosticirati različita oboljenja vezana uz izmjenu kisika te može putem određenja antitijela prepoznati postoji li nesnošljivost krvnih grupa djeteta i majke. Mogu se ispitati i kromosomi djeteta. Rezultati su gotovi nakon dva do četiri dana.

Koji rizici postoje prilikom punkcije pupčane vrpce?

Rizik od spontanog pobačaja je visok u usporedbi sa drugim metodama: iznosi jedan do četiri posto.

Kako često se primjenjuje metoda?

Dosad punkcija pupčane vrpce nije spadala u često primjenjivane prenatalne dijagnostičke metode, a jedan od razloga je relativno visok rizik za plod. Ona se primjenjuje samo ako postoji opravdana sumnja da se plod ne razvija normalno.

Što još moram znati

Osim dijagnoze bolesti koje se mogu terapijski liječiti (slabokrvnost, infekcije) mogu se ustanoviti i oboljenja i smanjene psihofizičke sposobnosti kod kojih liječenje nije moguće. Ako se punkcija pupčane vrpce obavi tek znatno kasnije u trudnoći (primjerice, u 20. tjednu trudnoće), takav rezultat za roditelje može biti opterećujući jer je trudnoća u trenutku izvođenja pretrage već relativno uznapredovala.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije