Rekonstruktivna kirurgija nakon otklanjanja dojke

Rekonstruktivna kirurgija nakon otklanjanja dojke

Rekonstruktivna kirurgija nakon otklanjanja dojke
  • Objavljeno: Utorak, 24.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izbor rekonstruktivnog zahvata

Odluku o načinu i vremenu rekonstrudcije donosi kirurg u dogovoru sa pacijenticom. Vrsta odabrane tehnike zavisi i od sposobnosti samog kirurga. Operativni tim čine opći kirurg i plastični i rekonstruktivni kirurg. Na odluku utječe i konstitucija bolesnice, veličina dojki i vrsta karcinoma.

Primarna rekonstrukcija

Primarna rekonstrukcija je idealna kod mastektomiranih žena, jer smanjuje postoperativnu psiho-socijalnu traumu i daje nadu za potpuni oporavak. Ova rekonstrukcija može biti izvedena ugradnjom implantata, ukoliko je očuvana dovoljna količina kože. Po završenoj onkološkoj terapiji - zračenje, kemoterapija i hormonoterapija, može se uraditi korekcija primarno zdrave dojke, ukoliko je to potrebno.

Kod policistične displazije, kod žena sa pozitivnom obiteljskom anamnezom, primarna rekonstrukcija implantatima je idealna u rješavanju problema nastale asimetrije zbog prethodnih operacija i novonastalih promjena u obe dojke. Kod benignih promjena očuvana je koža, potkožno masno tkivo i bradavica - areola kompleks, pa je i kirurski zahvat jednostavniji. Važno je i kod malignih i kod benignih promjena ukloniti kompletno žljezdano tkivo dojke i tako onemogućiti recidiviranje bolesti.

Sekundarna rekonstrukcija

Sekundarna rekonstrukcija dojke izvodi se poslije završene onkološke terapije, a u cilju postizanja maksimalne simetrije u odnosu na zdravu stranu.

Osim rekonstrukcije implantatima, moguće je koristiti autologna tkiva (leđni i trbušni mišić) i kombinirati implantate sa autolognim tkivima. Izbor tehnike zavisi od od konstitucije pacijenta. Najčešće se koristi leđni mišić sa pratećim potkožnim masnim tkivom i kožom, uz idealno očuvanu vaskularizaciju spomenutog režnja. Bradavica - areola kompleks rekonstruira sa poslije 3 - 6 mjeseci, tehnikom režnjeva, autolognim tkivom ili tetovažom.

Da li je rekonstrukcija rizik za pacijenticu?

  • Rekonstrukcija poslije mastektomije nema negativan utjecaj na oporavak i preživljavanje pacijentica sa rakom dojke.
  • Rekonstrukcija ne odlaže daljnu onkološku terapiju. Zračenje ne otežava postoperativno zarastanje rane.
  • Rekonstrukcija ne otežava dalje praćenje lokalnog nalaza operirane dojke. Redovne UZ kontrole i mamografija, godinu dana poslije rekonstrukcije, nisu kontraindicirane.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije