Kemoterapija

Kemoterapija

Kemoterapija
  • Objavljeno: Subota, 26.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Kemoterapija je postupak koji koristi jake lijekove za ubijanje stanica raka koje brzo rastu. Kemoterapija se koristi u liječenju raka jer stanice raka rastu znatno brže od ostalih stanica.

Dostupni su razni lijekovi za kemoterapiju i mogu se uzimati sami ili u raznim kombinacijama, ovisno o tipu raka. Iako je kemoterapija učinkovita u borbi protiv raznih vrsta raka, liječenje kemoterapijom može uzrokovati niz nuspojava. Neke nuspojave se mogu ublažiti, dok neke mogu uzrokovati ozbiljne probleme.

Zašto se radi?

Kemoterapija je postupak koji se koristi u razne svrhe.

Ubijanje stanica raka

Primarna uloga kemoterapije je ubijanje stanica raka. Ponekad je cilj kemoterapije uklanjanje raka, a ponekad usporavanje njegovog rasta i širenja.

Ubijanje skrivenih stanica raka

Kemoterapija se može koristiti nakon nekih drugih oblika liječenja ili zahvata, kao što je operacija. Na taj način se ubijaju stanice raka koje su možda ostale u tijelu.

Priprema za ostale tretmane

Kemoterapija se može koristiti kako bi se tumor smanjio te lakše uklonio nekim drugim oblikom liječenja ili operativnim zahvatom.

Za ublažavanje simptoma

Kemoterapija se može koristiti kako bi se ublažili simptomi raka, kao što je bol.

Bolesti koštane srži

Bolesti koštane srži se najčešće se liječe transplantacijom koštane srži. Kemoterapija se često koristi kako bi se stanice koštane srži pripremile za transplantaciju.

Poremećaji imunološkog sustava

Niske doze kemoterapijskih lijekova mogu ojačati imunološki sustav kod nekih bolesti, kao što je reumatoidni artritis.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije