Česta pitanja o proširenim venama

Česta pitanja o proširenim venama

Česta pitanja o proširenim venama
  • Objavljeno: Petak, 28.01.2011.
  • Broj pregleda: 8.371
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su zapravo „proširene vene"?

Proširene ili varikozne vene su vijugave, nepravilno proširene, često izbočene ili kvrgave vene vidljive golim okom. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu noge, pretežito na potkoljenicama.

Koliko se često javljaju kod ljudi?

Učestalost je daleko veća nego što se ranije mislilo, gotovo do 50%. Proširene vene se obično povezuju sa ženskim spolom, međutim gotovo je jednako učestala bolest kao i kod žena, samo što muškarci manje brinu o njoj. Ipak, u posljednje vrijeme i muškarci sve češće traže riješenje za svoje varikozne vene.

Zašto se pojavljuju proširene vene?

Najvažnije je uočiti glavnu razliku između primarno oboljelih vanjskih vena i sekundarnih vanjskih vena. Primarni varikoziteti nastaju najčešće na genetskoj osnovi, a pogoršava ih način života. Posebice su česti kod zanimanja povezanih s dugim stajanjem kao što su frizeri, kirurzi, prodavačice, stomatolozi. Glavni razlog nastanka varikoznih vena je oslabljena funkcija zalistaka u venama koji su neophodni za kretanje krvi iz vena ka srcu. Ako su ti zalisci genetski lošije kvalitete, logično nastaje zadržavanje krvi u venama uslijed gravitacije, stijenke vena se šire i mjenjaju, infiltriraju ih leukociti i razvija se kronična bolest.

Ipak, među ljudima postoje velike razlike u izgledu varikoznih vena. Zašto?

Važno je razumijeti da su varikozne vene zapravo kronična bolest koja napreduje s godinama kroz više faza. U mlađoj dobi su posebno izražene kod djevojaka koje uzimaju kontracepcijske tablete, te u trudnoći. Nakon poroda ili zamjene kontracepcije nekim drugim sredstvom, vene se obično smanje ili sasvim povuku.

Tijek bolesti je ipak kroničan, i s vremenom stanje vena se pogoršava, one su izraženije. Stupnjeve tog procesa mi opisujemo kroz CEAP klasifikaciju od 0 do 6-og stupnja koji je najteži. Najčešća je pojava CEAP 1 gdje se vide samo paučinaste, plavičaste ili crvenkaste teleangiektazije koje prosijavaju kroz kožu i obično ih zovemo „kapilare". CEAP 2 znači da uz neke od ovih simptoma: bolovi u nogama, nelagoda, svrbež,, osjećaj težine u nogama, noćne grčevi, umor u nogama imate i vidljive proširene vene. Daljnji stupnjevi označavaju teža stanja, promjene boje kože, vidljivo oticanje nogu i konačno rane, obično oko gležnjeva. Moram naglasiti da je proces kroničan i nezaustavljiv ako se ne liječi.

Spomenuli ste sekundarne varikozitete...

Sekundarni varikoziteti nastaju kao posljedica duboke venske tromboze kada vanjske vene preuzimaju krv od unutarnjih koji zbog zalistaka oštećenih trombozom ne mogu dobro prenositi krv ka srcu. Normalno, vanjske vene predaju krv preko perforantnih vena dubokim. Ovdje je obrnuto, krv ide iz dubokim ka vanjskim venama i one postaju proširene, te im se oštećuje zid i zalisci usljed opterećanja krvlju.  Sekundarni varikoziteti se liječe sasvim drugačije nego primarni varikoziteti.

Kako ih razlikovati?

Najvažnije je uzeti dobru anamnezu, klinički pregledati pacijenta i uraditi kolor dopler vena. Kolor dopler vena su zapravo naše „oči" kojima vidimo stijenke vena, zaliske, kretanje krvi te druge promjene. Bilo kakvo liječenje je nemoguće bez temeljito urađenog kolor doplera.

Što da radimo kad primjetimo proširene vene ili simptome koje ste spominjali?

Najvažniji je detaljan pregled kod liječnika flebologa koji se bavi bolestima vena. On će utvrditi razlog proširenja vena, da li su varikoziteti primarni ili sekundarni ili je u pitanju neka druga bolest. Treba zapamtiti da duboku vensku trombozu možemo i prohodati a da toga nismo svjesni, npr. osjećali smo otok ili bol u nozi neko vrijeme i to pripisali mišićima, umoru ili slično. Posljedica su oštećene duboke vene i rizik od ponovne tromboze ili plućne embolije koja je inače najčešći uzrok smrti u civiliziranom svijetu. Svi smo čuli za ljude koji su „prohodali" infarkt srca, a da nisu ni znali za njega. Slično je i sa dubokom venskom trombozom.

Najnovije

Najčitanije