Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Etape umiranja

Etape umiranja

Etape umiranja
  • Objavljeno: Subota, 05.03.2011.
  • Broj pregleda: 6.109
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon što je razgovarala s više od dvije stotine umirućih ljudi, Elisabeth Kübler - Ross definirala je, danas vrlo poznatu i široko prihvaćenu teoriju o umiranju. Prema toj teoriji umiruća osoba prolazi kroz pet etapa. Navodimo ih ovdje, u izvornom redosljedu, no napominjemo kako to nije isključivi, propisani, redosljed. Kod nekih ljudi, naime, ne mogu se opaziti sve ove etape niti su one u ovom sljedu:

1. Nakon što čovjek shvati da mu je smrt doslovno pred vratima - šokira se; ne može i ne želi to prihvatiti, ne želi u to povjerovati.

2. Onda se razljuti - na sve oko sebe: obitelj, liječnike, prijatelje... na sve zdrave ljude; Zašto se to moralo dogoditi baš meni?

3. Pokušava odgoditi smrt cjenkajući se - s Bogom, liječnikom... Više ću voditi računa o svojemu zdravlju... Neću više nikad pušiti... Razdijelit ću svoju imovinu siromašnima...

4. Pada u depresiju jer je shvatio da ništa ne pomaže

5. Prihvaća neizbježno; miri se sa sudbinom, mirno prihvaća kraj.  

To je sve što vam o smrti možemo ispričati, a da nam ne otmu onu nagradu što smo dobile za popularizaciju psihologije: nema informacija iz prve ruke ni ozbiljnijih znanstvenih istraživanja. No zanimljivo je da svi noviji udžbenici psihologije u poglavlju o različitim oblicima svijesti imaju i dio o iskustvima ljudi koji su bili klinički mrtvi (šesta etapa?). Njihove su priče međusobno toliko slične da je na toj osnovi Raymond Moody, jr. (po struci psihijatar i doktor filozofije, a ne tamo neki šarlatan) konstruirao jednu potpunu sliku umiranja, sa svim uobičajenim elementima i u redosljedu kojim obično dolaze.

Osoba dakle zvanično umire, čuje svoga liječnika kako ju proglašuje mrtvom. Do ušiju joj dopire neugodna buka, glasna zvonjava ili zujanje, a istodobno osjeća kako se velikom brzinom kreće kroz dugačak, mračan tunel (što može biti prijelaz između života i smrti, ali i bljeskovi sjećanja na rođenje). Iznenada shvaća kako se nalazi izvan svoga tijela, ali još uvijek u prijašnjoj okolini. Vlastito tijelo gleda s određene udaljenosti. Iz tog ugodnog položaja promatra pokušaje reanimacije i dolazi pritom u stanje velike emocionalne uzbuđenosti. Nakon nekog vremena se pribere i gotovo privikne na novu situaciju. Opazi da još uvijek ima tijelo koje se međutim jako razlikuje od onoga koje je upravo napustila i koje pokušavaju oživjeti (nitko nije mogao opisati kakvo je to novo tijelo). Onda se nešto počinje događati. U susret joj dolaze drugi: razaznaje duhove rođaka i prijatelja koji su ranije umrli (jednog su osmogodišnjeg dječaka koji se skoro bio utopio dočekali njegovi, prije umrli, kućni ljubimci!, a onda se pojavljuje i neko biće od svjetlosti - toplo, srdačno i puno ljubavi. Spontanim prijenosom misli to biće osobi postavlja pitanja, traži od nje da procijeni svoj život. Da bi joj u tomu pomoglo, u slikama joj pokazuje panoramu najvažnijih trenutaka u njezinu životu. Sve se to odvija vrlo brzo. U određenom času osjeti kako se približuje nekoj vrsti prepreke ili granice što bi trebala dijeliti zemaljski i drugi život. Utvrđuje da se mora vratiti jer još nije došlo vrijeme da umre. Ona to ne želi jer je već zaokupljena doživljavanjem toga drugog života; preplavljena je intenzivnom radošću i smirenošću. Ipak, vraća se. Oživljavanje tijela u tom času uspije i osoba nastavlja živjeti. Kasnije, istina, pokušava te svoje doživljaje ispričati drugima, no nailazi najčešće na nerazumijevanje i podsmijeh, pa nadalje - šuti. Međutim, to iskustvo joj iz temelja mijenja život, osobito odnos prema smrti koje se više uopće ne boji.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

s onu stranu zrcala

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije