Rastom temperature raste i rizik od hipertermije starijih osoba

Rastom temperature raste i rizik od hipertermije starijih osoba

Rastom temperature raste i rizik od hipertermije starijih osoba
  • Objavljeno: Utorak, 27.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Ekstremne ljetne vrućine dovode starije osobe u povećan rizik od razvoja stanja opasno visoke tjelesne temperature, poznatijeg kao hipertermija, upozoravaju stručnjaci Američkog nacionalnog instituta za starenje.

Kao rezultat tjelesnih nemogućnosti da reguliraju temperaturu tijela nakon izlaganja visokim vrućinama, starije osobe se mogu suočiti s nizom zdravstvenih problema, uključujući toplinsku iscrpljenost i umor, nagle vrtoglavice (poznate kao toplinska sinkopa), toplinski grčevi i toplinski udar (ako temperatura tijela naraste iznad 40 celzijevih stupnjeva), upozorava agencija.

Uz sve ovo navedeno agencija je naglasila određene korake koji se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik za one najugroženije.

Stručnjaci savjetuju da starije osobe, posebno one s kroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, kao i one s problemima znojnih žlijezda i slabom cirkulacijom, trebaju ostati u domovima po jako vrućim i vlažnim danima.

Ako im klima uređaj nije dostupan kod kuće, agencija sugerira da starije osobe pokušaju pronaći rashlađenje na drugim lokacijama, kao što su centri za starije, možda i crkva ili kino, a i biblioteka nije na odmet.

Piti puno tekućine, uz izbjegavanje alkohola i kofeina, također je kritično, kao što je odgovarajuća odjeća i izbjegavanje gužve.

Starijim ženama i muškarcima koji rutinski uzimaju lijekove za razna zdravstvena stanja ne preporučuje se prestanak konzumiranja lijeka bez prijašnje konzultacije sa svojim liječnikom. Međutim, bolesnici starije životne dobi ipak bi trebali biti svjesni da diuretici, sedativi, lijekovi za smirenje i za tlak mogu u nekim slučajevima povisiti rizik od razvoja hipertermije.

Ako sumnjate da netko boluje od stanja povezanog s vrućinom, brzo ga odvedite u hlad ili klimatizirani prostor, potaknite ga da legne i rashladite ga pomoću spužve i hladne vode, ili ga stavite u tuš ili kadu, ako je to moguće. Ukoliko sumnjate na toplinski udar, nazovite hitnu pomoć.

Agencija također predlaže da onima kojima je potrebna hitna pomoć možemo primjeniti hladnu, mokru krpu na one dijelove tijela gdje krv cirkulira u blizini površine kože, kao što su ručni zglobovi, vrat, pazuh i područje prepona.

Najnovije

Najčitanije