Kako cigarete kradu žensku ljepotu?

Kako cigarete kradu žensku ljepotu?

Kako cigarete kradu žensku ljepotu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.07.2012.
  • Broj pregleda: 9.292
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Fizički učinak pušenja nije ograničen samo na unutarnje organe, već se vidi i izvana. Osim što uzrokuje rak, emfizem pluća i bolesti srca, pušenje je skupo i čini vas ružnijima. Ostavimo na stranu kako izgledate dok pušite, što nije nimalo privlačno, pušenje može dugoročno uništiti vašu ljepotu.

Postoji mnogo načina pomoću kojih možete prepoznati pušača. Osim prepoznatljivog mirisa cigareta, koža pušača je tanka i opuštena, zubi su žuti, a oko usana se naziru tipične bore. Možda vas povećani rizik od nastanka raka pluća neće potaknuti na prestanak pušenja, ali svakoj ženi je izgled važan, a mnoge su prestale upravo onda kada su saznale da zbog pušenja neće ostati toliko lijepe.

Tanka kosa

Stručnjaci tvrde da su kemikalije, koje možete pronaći u sastavu cigareta, toliko štetne da oštećuju folikul vlasi. Pušenje sužava krvne žile i ometa cirkulaciju, zbog čega vlasi kose ne mogu dobiti potrebnu količinu hranjivih tvari, što uzrokuje prijevremeno starenje folikula. Pušači imaju 50% veći rizik od prijevremenog stanjivanja vlasi, ali i gubitka kose. Pušenje povećava razinu dehidrotestosteron hormona (DHT) koji pospješuje slabljenje vlasi, kao i gubitak kose. Iz razloga što pušenje uzrokuje prijevremeno starenje, stručnjaci vjeruju da uzrokuje prijevremenu pojavu sijedih.

Starija koža

Pušenje je, odmah nakon izloženosti suncu, vodeći uzrok prijevremenog starenja kože. Jedna će cigareta uzrokovati pojavu velikog broja slobodnih radikala koji oštećuju stanice, DNA, kolagen i elastin koji je koži neophodan da bi zadržala mladolikost. Pušenje neće uzrokovati starenje kože samo na području lica, već i na području dekoltea, ruku i vrata.

Cigarete oslobađaju kemikaliju acetaldehid koja uzrokuje prijevremeno starenje jer oštećuje vezivno tkivo, zbog čega koža počinje poprimati tanak i opušten izgled. Dim cigarete sadrži ugljikov monoksid, koji otežava dotok kisika do kože. Nikotin sužava krvne žile, slabi cirkulaciju, smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari, ostavljajući kožu suhom. Pušenje šteti vašim plućima pa će veći dio vitamina C trošiti vaša pluća kako bi popravila štetu, dok će vašoj koži ostati premalo.

Podočnjaci i tamne mrlje ispod očiju

Već smo napomenuli kako pušenje oštećuje kožu i uskraćuje koži vitamin C. Koža pušača je dehidrirana, što znači da je povećan rizik od nastanka podočnjaka i tamnih mrlja ispod očiju.

Pušači imaju 50% veću šansu da će se probuditi pospani, za razliku od nepušača, i to iz razloga što nikotin ometa kvalitetu sna, a san loše kvalitete može pogoršati podočnjake i tamne mrlje ispod očiju.

Bore

Pokreti usnama koji se neprestano ponavljaju kod pušača mogu uzrokovati duboke bore na tim mjestima. Naprezanje očiju kao bi jasnije vidjeli kroz dim također uzrokuje duboke bore. Često ponavljanje pokreta s kožom čija elastičnost nije u najboljem stanju može napraviti pravu štetu na vašoj koži. Jeste li ikada vidjeli stariju ženu čiji se ruž pomalo razlijeva u bore oko usana, nastale pušenjem? To sigurno nije izgled kojem težite.

Žuti zubi

Istina, pušenje narušava svježinu daha. Međutim, jeste li znali da pušači imaju velik rizik od nastanka bolesti desni te da većina pušača izgubi zube do dobi od 65 godina.

Čak 90% ljudi koji boluju od raka usne šupljine (usta, jezik, usne, grlo) čine pušači. Zubi pušača postaju sve žući jer čak 4.000 vrsta kemikalija prekrije vaše zube, stvara se plak i uzrokuju gubljenje prirodne bjeline zubi.

Sada vjerojatno mislite da se ta šteta može popraviti izbjeljivanjem zubi, ali nije sve tako jednostavno. Mrlje na zubima, koje su nastale pušenjem, puno su tvrdokornije od mrlja od hrane i pića. Kemikalije ulaze u zubnu caklinu i boje vaše zube u žuto.

Tamne usne

Gotički izgled vas možda privlači, ali cigarete vam sigurno neće dati lijepe tamne usne, koje se postižu ruževima. Tamne usne uzrokovane pušenjem su sve samo ne privlačne.

Posljedica unošenja nikotina u organizam je tamnija koža, zbog čega će i koža na usnama potamniti. Smanjena cirkulacija će s manjkom vitamina D, kojeg većini pušača nedostaje, uzrokovati gubitak boje na usnama, a ostaviti tamnu boju, i to trajno. Iako postoje metode kojima možete vratiti prirodnu boju usana, to nikada neće biti u potpunosti kao kod osoba koje ne puše.

Žuti nokti

Ako želite žute nokte, pušenje je najučinkovitiji način da to postignete. Trajno žuta boja noktiju je jedna od posljedica pušenja.

Vaši nokti su živi i treba im kisika jednako kao i ostalim dijelovima tijela, a negativan učinak katrana i nikotina otežava dotok kisika. Sam čin držanja cigarete među prstima će nokte i kožu prstiju učiniti žutima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije