U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja
  • Objavljeno: Petak, 24.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević potvrdila je prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj, piše RTL. "Prvi slučaj majmunskih boginja dijagnosticiran je u našoj Klinici", potvrdila je dr. Alemka Markotić. Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj, a bolest mu je potvrđena sinoć testovima u klinici. Muškarac se nalazi na kućnoj njezi, ima blaži oblik bolesti.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako trenutačno ne postoji sumnja da ima još slučajeva zaraze u Hrvatskoj, piše portal 24sata.

Majmunske boginje virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja, objavio je HZJZ. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga. Bolest se kod ljudi najčešće javlja u ruralnim sredinama u nekim državama centralne i zapadne Afrike (DR Kongo, Nigerija). Povremeno su se javljale majmunske boginje izvan Afrike, najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi i kod osoba koje su s njima došle u bliski kontakt (dijelile kućanstvo, njegovale ih…).

Majmunske boginje - simptomi i liječenje

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, isrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Tako da ne znamo koristi li danas nama koji smo se cijepili protiv velikih boginja. Cijepljenje protiv velikih boginja je krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina ukinuto svuda u svijetu, nakon proglašenja eradikacije velikih boginja. Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Velika je razlika između velikih boginja i majmunskih boginja u tome što su velike boginje bile antroponoza, tj. čovjek je bio jedini domaćin i rezervoar virusa. Zahvaljujući toj činjenici, bolest se mogla cijepljenjem iskorijeniti. S druge strane, majmunske boginje su zoonoza, tj. prirodni domaćin i rezervoar virusa su divlje životinje i zbog toga ne bi bilo moguće iskorijeniti bolest čak i da postoji efikasno cjepivo.

Prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka je puno manje efikasan nego prijenos velikih boginja, tj. majmunske boginje su puno manje zarazne od velikih boginja. To je razlog zbog kojega se pri epidemijama majmunskih boginja, koje se povremeno javljaju, ne pribjegava masovnom cijepljenju cjepivom protiv velikih boginja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije