Konzervirana tuna: što se događa s vašim tijelom kada je jedete?

Konzervirana tuna: što se događa s vašim tijelom kada je jedete?

Konzervirana tuna: što se događa s vašim tijelom kada je jedete?
  • Objavljeno: Petak, 24.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Čak i prije nego pogledate naljepnicu pakiranja tune, sigurno znate neke od prednosti konzervirane tune. Jeftina je i konzumira se na različite načine, u sendvičima, salatama ili kao dio glavnog jela.

Iako je tuna riba koja sadrži veću količinu žive i pretjerano konzumiranje tune može izazvati trovanje živom, konzervirana tuna ima i neke nutritivne prednosti. Ako je volite dodavati u sendvič ili salatu, evo nekoliko infomacija o tome kako njeno uključivanje u prehranu može pozitivno ili negativno utjecati na vaše tijelo.

Povećat će vaš unos proteina

Dodavanje proteina u vašu prehranu važno je jer ćete se dulje osjećati sitima, a u konačnici konzumirati ćete i manje kalorija. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedna limenka tune s uljem sadrži 46,6 grama proteina, dok ona koja je pakirana u vodi sadrži svega 31,7 grama proteina. S obzirom da je po kilogramu tjelesne mase preporučljivo konzumiranje 0,36 grama proteina, samo jedna limenka tune mogla bi zadovoljiti vaše dnevne potrebe, a također i učiniti vas sitima. Iako konzervirana tuna s uljem ima prednosti poput proteina i finijeg okusa, pripazite jer ipak ima dvostruko kalorija i može vas zdebljati.

Održava zdravlje očiju i mozga

Poznato je da dokosaheksaenoična kiselina (DHA) , jedna od dugolančanih omega-3 masnih kiselina ima potvrđen učinak na tijelo. Jedenjem tuna sendviča za ručak, zahvaljujući omega- 3 kiselini koje se nalazi u konzerviranoj tuni, ojačat ćete svoj mozak, poboljšati pamćenje i funkciju oka. Osim toga, smanjuje upale i uklanja simptome suhog oka.

Veće količine mogu izazvati nadutost

Jedan od sastojaka konzervirane tune je i natrij, čiji povećan unos može uzrokovati nadutost. Prema Institutu Linus Pauling, limenka tune - bez obzira je li pakirana s uljem ili ne - u prosjeku sadrži oko četvrtine dnevnog unosa natrija koji je neophodan za regulaciju tjelesnih tekućina. Dakle, pazite da količinu konzervirane tune prilagodite granicama dnevnog unosa natrija.

Vezani članci:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije