9 savjeta za uštedu goriva: kako smanjiti potrošnju u vožnji?

9 savjeta za uštedu goriva: kako smanjiti potrošnju u vožnji?

9 savjeta za uštedu goriva: kako smanjiti potrošnju u vožnji?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

U posljednje vrijeme svjedočimo velikom rastu cijena goriva. Iako ponekad dođe do pada cijena, one se i dalje nalaze na povijesno visokim razinama. Zbog toga smo odlučiti potražiti načine kako uštedjeti prilikom kupovine goriva, ali i kako povećati ekonomičnost vožnje što može pomoći manjoj potrošnji goriva.

1. Usporedite cijene goriva

Na različitim benzinskim postajama možete primijetiti da su cijene goriva ponekad drugačije. Iako razlika u cijeni po litri nije velika, ako trebate napuniti cijeli rezervoar nije loše usporediti cijene i vidjeti na kojoj benzinskoj postaji u vašoj blizini je gorivo najjeftinije. Također, kada idete na putovanje gorivo natočite prije nego prođete naplatne kućice, jer su cijene goriva na autocesti u pravilu skuplje nego u gradu.

2. Pazite na brzinu

''Pokušajte slijediti ograničenje brzine i smanjit ćete potrošnju goriva'', objašnjava Wayne Gerdes, autor pojma hypermiling koji označava način vožnje kojim se smanjuje potrošnja goriva, odnosno povećava broj prijeđenih kilometara. Bržom vožnjom ćete možda uštedjeti vrijeme, no istovremeno ćete potrošiti više goriva.

Ellen Edmonds, menadžerica za odnose s javnošću organizacije American Automobile Association, ističe da potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 kilometara na sat na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava. ''Smanjenje brzine na autocesti za 8 do 16 kilometara na sat može povećati uštedu goriva za čak 14%'', dodaje. Također, ako vaš automobil ima ugrađen tempomat, koristite ga kada vozite autocestom kako biste održali konstantu brzinu kretanja vozila.

3. Nemojte naglo kočiti

''Prenaglo ubrzavanje i kočenje će vam progutati gorivo'', upozorava Woroch. Prilikom vožnje uvijek gledajte kakva je situacija ispred vas, kako biste stigli usporiti na vrijeme umjesto da naglo kočite kada se upali crveno svjetlo na semaforu.

4. Isključite motor kada niste u prometu

Kada sjedite u automobilu na parkingu jer čekate nekog ili obavljate telefonski poziv, isključite motor. Motor automobila troši gorivo dok je uključen, čak i kada automobil stoji na mjestu. ''Ugasite motor ako planirate biti zaustavljeni više od 3 minute'', savjetuje Edmonds.

5. Planirajte putovanje

Jednostavno planiranje može dovesti do velike uštede kada je u pitanju potrošnja goriva. Prije nego što negdje krenete automobilom proučite koja je najkraća moguća ruta do točke na koju trebate doći. Tako ćete izbjeći nepotrebne kilometre i automatski potrošiti manje goriva.

6. Izbjegavajte prometne gužve

Vožnja automobila kada su gužve u prometu se svodi na konstantno kretanje i kočenje, što znači i veću potrošnju goriva. Ako imate klizno radno vrijeme, planirajte odlazak na posao onda kada su manje gužve u prometu. U slučaju da to nije moguće, potražite alternativne pravce kojima možete doći do posla kako biste izbjegli prometnice na kojima su najveće gužve.

7. Provjeravajte tlak u gumama i redovito servisirajte vozilo

Dovoljno napumpane gume osiguravaju maksimalnu učinkovitost goriva, stoga uvijek pazite na to da je tlak u njima na potrebnoj razini. Osim toga, pravilan tlak u gumama i redovito servisiranje vozila je važno kako biste kasnije izbjegli veće troškove.

8. Obratite pažnju na klima uređaj

Kada temperature počnu rasti, razumno koristite klimu u autu kako biste izbjegli nepotrebno trošenje goriva. Automobil obično troši manje goriva kada je klima uređaj postavljen na cirkulaciju zraka unutar automobila, zato što je za hlađenje takvog zraka potrebno manje energije nego za kontinuirano hlađenje vrućeg zraka izvana. Naravno, gašenje klima uređaja štedi još više goriva.

9. Nemojte koristiti automobil kada nije potrebno

Iako je najlakše sjesti u auto kada trebamo ići na drugi kraj grada, postoje slučajevi kada nam automobil stvarno nije potreban. Gerdes ističe da ne treba koristiti automobil kada vam nije neophodan i predlaže hodanje ili vožnju javnim prijevozom kad god je to moguće.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije