Novinarka otkrila rak dojke pregledom na koji je kasnila 6 mjeseci!

Novinarka otkrila rak dojke pregledom na koji je kasnila 6 mjeseci!

Novinarka otkrila rak dojke pregledom na koji je kasnila 6 mjeseci!
  • Objavljeno: Petak, 07.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Poznata američka novinarka i televizijska voditeljica Katie Couric objavila je na svojoj web stranici da ima rak dojke te pozvala žene da idu na mamografiju. 65-godišnjakinja je napisala da je za dijagnozu saznala nakon mamografije kojoj se podvrgnula u lipnju ove godine, baš kada je slavila osmu godišnjicu braka sa suprugom Johnom Molnerom.

„Pozlilo mi je, soba se počela okretati oko mene. Bila sam usred ureda koji je jedan velik otvoren prostor, pa sam odšetala do jednog kuta i šaptala. Moja usta nisu mogla pratiti pitanja koja su mi se vrtjela po glavi“, prisjetila se Katie osjećaja koji su je prepravili nakon rezultata mamografije te navela da joj je um ubrzo ostalo preplavljen mislila o ljudima u njenom životu koji su preminuli od bolesti. Njezin prvi suprug umro je od raka debelog crijeva u 42. godini, a njezina sestra je u 54. godini umrla od raka gušterače. Također, podijelila je i da se njezin suprug John, za kojeg se udala 2014. godine, borio s tumorom koji mu je uspješno uklonjen samo nekoliko mjeseci prije nego su se vjenčali. Bila je zabrinuta za svoje kćeri, Ellie i Carrie, koje su već izgubile oca. „Pomisao da bi mogle tako izgubiti i drugog roditelja činila se nepojmljivom“, objasnila je.

Kasnila je 6 mjeseci na mamografiju

Katie u tekstu navodi da je lumpektomiju, kirurški zahvat uklanjanja kancerogenog tkiva iz dojke, imala 14. rujna, dok je tretmane zračenjem primala od 7. do 27. rujna. Prošlog utorka, 27. rujna, završila je svoj posljednji tretman zračenjem i napisala da se, iako joj „lijeva dojka izgleda kao da se sunča u toplesu“, inače „osjećala dobro“ tijekom cijelog procesa.

Molim vas, idite na mamografiju. Ovaj put sam kasnila šest mjeseci. Ježim se kad pomislim što se moglo dogoditi da sam to duže odgađala. Ali jednako važno, saznajte trebate li dodatni pregled“, poručila je.

5 stvari koje trebate znati o raku dojke

Iako su se smrtni slučajevi smanjili i u Hrvatskoj, rak dojke je i dalje vodeći uzrok smrti među ženama. Informiranost, redoviti UZV i mamografski pregledi i poznavanje znakova raka dojke može biti spasonosno, a evo koje stvari o raku dojke biste trebali znati, piše EatThis.

1. Ne preskačite samopreglede i preglede dojki

"Napravite samopregled dojki. Žene moraju rano biti svjesne promjena u grudima. Također je važno napomenuti da se normalne promjene događaju većini nas tijekom vremena. U svojoj praksi sam imao bezbroj žena koje su primijetile kvržicu pri pregledu. Također sam vidio nesretne slučajeve žena koje su ignorirale preglede, jasne znakove uznapredovalog raka dojke. Molim vas, upoznajte svoje tijelo i poslušajte intuiciju koju svatko od nas ima u sebi. Ako smatrate da vaš liječnik ne dijeli vašu zabrinutost, ustrajte i pronađite drugog jer to bi vam moglo spasiti život", rekao je dr. Mitchell.

2. Obiteljska povijest raka dojke

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena, kaže Mitchell i navodi da će od ovog raka prema procjenama oboljeti svaka osma žena. „Iako postoji nekoliko čimbenika rizika za rak dojke, obiteljska povijest jedan je od najvažnijih. Na primjer, žene koje imaju bliskog rođaka s dijagnozom raka dojke imaju do tri puta veću vjerojatnost da će same razviti bolest. Ako imate bliskog rođaka kojem je dijagnosticirana bolest, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o rizicima i što možete učiniti kako biste ih smanjili“, objašnjava.

3. Prestanite piti alkohol

Alkohol je čest gost na proslavama i druženjima, odličan je način da se opustite i zabavite, ali se ne preporučuje osobama oboljelima od raka dojke. „Istraživanja su pokazala da čak i umjereno pijenje alkohola može povećati rizik od razvoja raka dojke. Povećan je i rizik od recidiva raka za one kojima je već dijagnosticiran, a također može ometati liječenje i učiniti ga manje učinkovitim. Dakle, iako je čaša šampanjca možda prikladna za proslavu posebne prigode, bitno je biti svjestan uključenih rizika“, kaže.

4. Dijagnoza raka dojke i osjećaj usamljenosti

Dijagnoza raka dojke može rezultirati osjećajem usamljenosti, no postoje načini za borbu protiv tog osjećaja, objašnjava dr. Mitchell. „Prvo, bitno je shvatiti da niste sami; svake godine se milijunima žena diljem svijeta se dijagnosticira rak dojke. Osim toga, dostupne su mnoge organizacije i grupe za podršku koje vam mogu pomoći. Te grupe mogu pružiti vrijedne informacije i osjećaj zajedništva. Također, društvene mreže mogu biti izvrstan način povezivanja s drugima koji prolaze kroz slično iskustvo. Na kraju, zapamtite da su vaši prijatelji i obitelj tu za vas; oslonite se na njih kada vam je potrebna podrška.“

5. Normalno je imati strah od gubitka kose i oblina

Dijagnoza raka dojke može emocionalno i fizički utjecati na oboljele, često ih suočavajući sa značajnim promjenama fizičkog izgleda, kaže dr. Mitchell i navodi da je, osim gubitaka kose i mršavljenja, česta nuspojava liječenja raka gubitak oblina. „Važno je zapamtiti da su te promjene normalne i da vas ne definiraju kao osobu. S vremenom ćete naučiti prihvatiti i cijeniti svoj novi izgled.“

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije