Je li 'lash lift' siguran? Sve što trebate znati o podizanju trepavica

Je li 'lash lift' siguran? Sve što trebate znati o podizanju trepavica

Je li 'lash lift' siguran? Sve što trebate znati o podizanju trepavica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Duge trepavice oduvijek su znak ženstvenosti i nešto što bi svaka cura htjela imati. Velike i tamne trepavice su zapravo „trend“ koji se nikada nije mijenjao. Sigurno ste nekada pokušavali pronaći načine na koje biste povećali vaše trepavice, a prekomjerno nanošenje maskare, umjetne trepavice, ekstenzije i serumi za rast najčešći su i najdjelotvorniji alati za postizanje tog efekta. Osim toga, posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je postalo popularno i podizanje trepavica, odnosno „lash lift.“

Lash lift - što je podizanje trepavica?

Riječ je o bezbolnom keratinskom tretmanu uvijanja i podizanja trepavica. Ovaj polutrajni kemijski proces ujedno i ojačava trepavice, a odličan je alat za sve koji ne žele ekstenzije, a žele lijep i zavodljiv izgled. Tretman je postao vrlo popularan jer je jednostavnija i jeftinija opcija od trajnih umjetnih trepavica, ali i lakša za održavanje. Sami tretman traje oko 45 do 60 minuta, a rezultat je nakon salona uglavnom postojan od šest do osam tjedana. Još jedna prednost ovog načina je da vam oči izgledaju krupnije i svjetlije.

Prije samog postupka, trepavice se očiste, nanosi se zaštita, a zatim se na gornji kapak lijepi silikonski „jastučić“ i ljepilo. Na korijen trepavica najprije se nanosi preparat za uvijanje - aktivator. Zatim se stavlja drugi preparat koji fiksira trepavice, a onda slijedi bojanje.

Je li ovaj tretman siguran?

Kao i kod svakog kemijskog postupka, podizanje trepavica može imati nuspojave, a neki bi ljudi trebali dobro razmisliti prije nego što rezerviraju svoj termin za trepavice iz snova. Stručnjaci govore kako je tretman siguran za odrađivanje, ali postoji rizik od alergijske reakcije.

Alergije su česte kod osoba s osjetljivom kožom, ali najčešće dolazi do reakcije od ljepila koje može uzrokovati „žarenje, peckanje, crvenilo i modrice na koži oko oka“, rekla je dermatologinja Marisa Garshick. Dermatolozi su suglasni kako korištenje kemikalija na folikulama dlaka može biti štetno. Kemikalije koje se koriste pri podizanju bitno se razlikuju, a mogu uključivati tioglikolnu kiselinu ili poliakrilamid, prenosi Huffpost. Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak. Međutim, on se sastoji od mnogo molekula akrilamida za kojega se uvjerljivo pretpostavlja da je karcinogen. Svakako bi bilo dobro raspitati se o profesionalnosti tretmana koji želite zbog kvalitete proizvoda koje koriste pružatelji ove usluge.

Većina stručnjaka ne preporučuje ovaj tretman u razdoblju trudnoće, barem ne u prvom tromjesečju, zbog kemijskih procesa. „Kemikalije se mogu prenijeti s trudnica u embrij ili fetus u razvoju kroz posteljicu. Osim toga, kao i kod drugih dlaka na vašem tijelu, previše tretmana može oštetiti vaše trepavice“, rekla je oftalmologinja Cole Eye iz klinike Cleveland. S obzirom na to da je riječ o, još uvijek, relativno novom tretmanu, potrebno je još istraživanja koja bi mogla pokazati potencijalne nedostatke.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije