Kako možete znati da netko sanja? Po ovom pokretu tijela!

Kako možete znati da netko sanja? Po ovom pokretu tijela!

Kako možete znati da netko sanja? Po ovom pokretu tijela!
  • Objavljeno: Utorak, 04.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ste ikad promatrali nekoga dok spava, možda ste primijetili da mu se oči miču. Zahvaljujući istraživanjima o mozgovima glodavaca koji spavaju znanstvenici s većom sigurnošću mogu reći zašto dolazi do brzih pokreta očiju tijekom REM faze sna.

Istraživači fenomen micanja očiju u snu proučavaju od 1950-ih. Spavači koji su se probudili iz živopisnih snova imali su tendenciju pokazivati posebno pretjerane pokrete očiju, zbog čega se pretpostavilo da su njihove oči vjerojatno pratile izmišljeni krajolik u snu.

Što su sakade i kada se pojavljuju?

Iako je tvrdnja razumna, izazov je hipotezu eksperimentalno potvrditi. Većina se dosadašnjih istraživanja oslanjala na ljude koji su sami prijavljivali svoje snove, što su istraživači povezali s njihovim pokretima očiju, ali taj pristup ostavlja previše prostora za sumnju.

Drugi su istraživači istaknuli da se REM san može pojaviti u nedostatku snova, posebno kod malih beba i kod ljudi s traumom mozga zbog koje vjerojatno ne mogu vizualizirati. Također, možemo sanjati i bez ulaska u REM fazu sna.

Brzo kretanje očnih jabučica ispod kapaka, opisano kao sakade, može jednostavno biti živčani odgovor na aktivnost koja se pojavljuje kada mozak više nije vezan za svijest.

Kako bi prešli preko poteškoća u proučavanju snova, znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu koristili su miševe. Izmjerili su aktivnost živčanih stanica u talamusu miša koje su odgovorne za usmjeravanje glave u određenom smjeru.

Kod budnih miševa, sakade imaju tendenciju poravnavanja s pokretima glave dok se miševi kreću stvarnim svijetom. Podudaranje pokreta očiju sa živčanim impulsima za smjer glave bio bi glavni dokaz u prilog hipotezi skeniranja.

Tim je koristio male implantirane sonde za snimanje neuronske aktivnosti miševa, dopuštajući im da slobodno istražuju svoje okruženje dok su budni. U međuvremenu, niz kamera snimio je svaki pomak i treptaj njihovih očiju.

Senzori su nastavili snimati miševe i nakon što su utonuli u san. Osnovne vrijednosti neuralne aktivnosti i sakade tijekom budnih razdoblja korištene su kako bi se utvrdilo koliko je vjerojatno da su pokreti očiju tijekom REM-a povezani s njihovim predviđenim smjerom kroz mentalni svijet.

Njihovi rezultati pružaju prilično jasne, objektivne dokaze koji povezuju brze pokrete očiju miša i kontrolu mozga nad pokretima glave. Baš kao kad su budni, talamus daje upute koje predviđaju veće pokrete očiju kod promjena smjera glave. Rezultati ukazuju na višu razinu koordinacije u mozgu tijekom REM faze sna koja nastavlja usmjeravati pokrete tijela kroz zamišljeni prostor, piše Science alert. Naravno, ostaje upozorenje o povezivanju rezultata eksperimenta na miševima s istom vrstom ponašanja kod ljudi.

Prema komentaru neurologa Cathrin Canto i Chrisa De Zeeuwa s Nizozemskog instituta za neuroznanost, čitanje pokreta očiju tijekom spavanja moglo bi pomoći kod donošenja terapija za poboljšanje pamćenja ili upravljanje traumom.

Također, moglo bi dati bolji uvid u samu svrhu nesvjesnih lutanja. "Trzaji mišića, koji se također često javljaju tijekom REM sna, mogu biti povezani s unutarnjim znakovima smjera koje daju brzi pokreti očiju, a njihove analize mogle bi dati dodatne informacije o snovima", pišu Canto i De Zeeuw.

Što se tiče onoga što bi miševi mogli vidjeti u snu, možemo zamisliti samo u našim najluđim snovima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije