Znakovi na licu koji upućuju na zdravstvene probleme

Znakovi na licu koji upućuju na zdravstvene probleme

Znakovi na licu koji upućuju na zdravstvene probleme
  • Objavljeno: Petak, 17.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Poznato je da nam lice ne može uvijek izgledati jednako i besprijekorno. Ponekad nam se pojavi koji prištić, novi madež, miteseri, podočnjaci... Pojava podočnjaka normalna je pojava kada si ne osiguramo dovoljne količine sna. Također, u ovim zimskim mjesecima, nije rijetkost imati suhu kožu. Ipak, sve ove navedene pojave mogle bi biti znakovi nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Lice je tu da nas upozori na njih, stoga obavezno obratite pozornost.

Rast dlaka po licu

Neželjene dlačice, posebno na bradi ili iznad usne, mogle bi biti simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS), hormonske neravnoteže u kojoj su razine muških hormona povišene. S druge strane, neke su žene jednostavno sklonije jačem rastu dlačica, a kod nekih se ova pojava javlja kao znak starenja.

Žute mrlje na kapcima

Žute mrlje na kapcima nazivaju se ksantelazme, dobroćudne tvorbe kože koje nastaju zbog lokalnog taloženja lipoproteina, a one mogu otkriti povećan rizik od razvoja bolesti srca. Prema istraživanju iz 2016. godine, ispitanici s ksantelazmom imaju viši BMI i ukupnu razinu kolesterola, čime su izloženi velikom riziku od srčanog udara.

Suha, perutava koža ili usne

Riječ je o dobro poznatom znaku dehidracije, no "suha koža može otkrivati i puno ozbiljnije stanje, kao što je hipotireoza ili dijabetes", rekao je doktor medicine Roshini Raj, profesor na sveučilištu NYU. Drugi simptomi koji mogu otkrivati iste probleme su jaka žeđ, često mokrenje i zamagljen vid kod dijabetesa ili znakovi debljanja, stalan osjećaj umora i hladnoće kod problema sa štitnjačom. Suha koža također može upućivati na ekcem, psorijazu, dermatitis ili alergijsku reakciju na lijek.

Podočnjaci

Umorne oči mogle bi biti znak kronične alergije. Ako se pitate zašto, alergije šire krvne žile i uzrokuju njihovo curenje, pa nastaje otečenost te se stvara tamnoljubičasta nijansa ispod oka. Drugi mogući krivci su hipotireoza i apneja za vrijeme spavanja.

Asimetrija lica

Ovo može biti jedan od prvih simptoma moždanog udara, navodi dr. Leana Wen, liječnica hitne medicine. "Pacijenti će to često opisati kao trenutak kada su se pogledali u ogledalo i shvatili da im lice drugačije izgleda", navodi. Možete primijetiti da vam je i jedna strana lica utrnula i da imate problema s govorom. Kako je ključ kod uspješnog liječenja moždanog udara brzina, ako primijetite koji od ovih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć.

Gubitak kose

Gubitak trepavica ili obrva može biti znak alopecije areate, autoimunog stanja koje napada folikule dlake. "Bolest može biti ograničena na određene dijelove tijela ili može zahvatiti cijelo tijelo", rekao je oftamolog Benjamin Bert. Oko očiju, gubitak kose može uključivati ​​trepavice ili obrve. Razni tretmani su dostupni, ali nažalost, lijek ne postoji.

Promjena boje tena

Čak i male promjene mogu značiti da nešto nije u redu. Blijedoća na licu mogla bi ukazivati na anemiju, žuti ton na bolest jetre, a plavkasta boja usana i noktiju na bolest srca ili pluća.

Osip i mrlje

"Određeni probavni problemi također se mogu javiti na koži", kaže dr. Raj. Skupine crvenih kvržica koje svrbe mogu ukazivati ​​na celijakiju, autoimuni poremećaj u kojem tijelo reagira na gluten. Osip u obliku leptira na jagodicama i nosu može biti znak lupusa, autoimune bolesti. Alergije, ekcemi i rosacea te određene infekcije također mogu izazvati osip na licu.

Novi madeži

Većina madeža obično nije razlog za brigu. Ali da biste bili sigurni, sve nove izrasline ili madeže na koži trebao bi provjeriti vaš dermatolog, savjetuje dr. Raj. Oni mogu biti znak raka kože, au nekim su slučajevima i znakovi unutarnje bolesti ili genetskog sindroma.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije