Mitovi o sunčanim naočalama koje trebate zaboraviti

Mitovi o sunčanim naočalama koje trebate zaboraviti

Mitovi o sunčanim naočalama koje trebate zaboraviti
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zaštita očiju od UV zračenja je jedna od najvažnijih stvari na koje trebate paziti. Oči su osjetljive pa je njihovo zdravlje često ugroženo. Kako biste dodatno zaštitili zdravlje očiju, nosite sunčane naočale, a mi vam donosimo mitove na koje trebate zaboraviti prilikom kupnje i korištenja naočala.

Tamnije naočale pružaju više zaštite

Razina zaštite od UV zračenja nema nikakve veze s bojom naočala. Postoje tamne naočale koje pružaju manju zaštitu od svjetlijih koje pak mogu pružiti 100% zaštite. Ključno je da čitate etiketu na naočalama te da ih kupujete kod provjerenih izvora. Na etiketama će pisati 100% UV zaštita ili UV400. Razinu zaštite možete provjeriti tako da vidite od kojeg su materijala. Naime, polikarbonati pružaju zaštitu od 100%, a plastika uglavnom pruža oko 88% zaštite.

Naočale nisu dovoljno tamne ako se kroz njih vide oči

UV zaštita nije određena bojom naočala. Jednom kada se uvjerite da naočale pružaju zaštitu od 100%, boja naočala vam neće biti važna. Još jednom, svjetlije naočale ponekad pružaju bolju zaštitu od tamnijih.

Jeftine naočale su bolje od nikakvih

Da naglasimo, cijena naočala ne igra nikakvu ulogu što se tiče zaštite! Ako ćete koristiti tamnije naočale koje ne pružaju dovoljnu zaštitu, stražnji dio vašeg oka će biti još ugroženiji, odnosno UV zrake će imati još negativniji učinak. Dobre, ne nužno i skupe, naočale će vaše oči zaštiti od raznih bolesti kao što su makularna degeneracija ili katarakta.

Djeca ne trebaju naočale

Možda vi kao dijete niste koristili sunčane naočale, a zdravlje očiju vam je dobro pa sada mislite kako ni vašem djetetu ne trebaju. Međutim, štetnost UV zračenja je s godinama sve veća. Također, velika je vjerojatnost da će dijete puno vremena provoditi izloženo suncu, znatno više nego vi, stoga mu treba i adekvatna zaštita.

Može se vjerovati etiketama na naočalama

U nekim slučajevima to nije tako. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da je na području Europe čak 20% naočala krivo etiketirano. Najsigurniji ćete biti ako naočale uzmete kod provjerenih izvora. Mnoge trgovine imaju uređaje koji mjere razinu UV zaštite pa ćete na taj način biti sigurni u njihovu kvalitetu.

Naočale treba nositi samo kada je sunčano

UV zrake predstavljaju prijetnju zdravlju čak i za vrijeme oblačnih dana. Sunčane naočale trebate nositi tijekom cijele godine kada god ste vani, a naročito tijekom sunčanih dana jer je tada razina UV zračenja veća.

Veličina leća nije važna

Veće naočale su bolje jer će zaštiti i područje oko očiju. Kada su naočale manje, UV zrake mogu prodrijeti sa strane i uzrokovati štetu, kao i prijevremeno nastajanje bora. Izbjegavajte naočale s malim lećama kako biste zaštitili oči u potpunosti.

Polarizirane leće pružaju zaštitu

One mogu pomoći u smanjenju odsjaja, ali sama polarizacija vas neće zaštititi od UV zračenja. Primjerice, 3 - D naočale su polarizirane, a ne štite od UV zračenja. Kod kupnje naočala je najbolje da pripazite na razinu UV zaštite, a odlično bi bilo, ne i nužno, kada bi leće bile polarizirane.

Najnovije

Najčitanije