Kako sunčanje utječe na vaše zdravlje?

Kako sunčanje utječe na vaše zdravlje?

Kako sunčanje utječe na vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izlaganje suncu je ključno za dobro zdravlje cjelokupnog organizma. No, potrebno je pronaći odgovarajuću mjeru. Previše i premalo izlaganja suncu može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje.

UV zrake mogu oštetiti kožu i povećati rizik od nastanka raka kože. Pametnim i umjerenim izlaganjem suncu ćete bez sumnje uživati u svim prednostima sunčanja za zdravlje.

Sunčanje popravlja raspoloženje

Tijekom izlaganja suncu potiče se oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Brojni antidepresivi sadrže serotonin. Jako veliki broj ljudi tijekom zimskih mjeseci osjeća značajan pad razine energije i raspoloženja. Za dobro raspoloženje vam nisu potrebne UV zrake, već sama sunčeva svjetlost. To znači da je sasvim dovoljno otvoriti prozore i dopustiti sunčevoj svjetlosti da uđe u prostor.

Samo malo sunca je dovoljno za zdravije srce i dulji život!

Sunčanje smanjuje rizik od nastanka niza bolesti

Znanstvenici su ustanovili da je u zemljama s manje sunca veći broj slučajeva oboljelih od multiple skleroze i raka gušterače. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju manjak vitamina D imaju povećan rizik od nastanka različitih bolesti, a neka istraživanja su otkrila da postoji povezanost između manjka vitamina D i raka dojke.

Ako živite na području s manje sunca, stručnjaci preporučuju da se posavjetujete s liječnikom oko uzimanja suplemenata vitamina D.

Sunčanje regulira krvni tlak

Povišen krvni tlak vrlo često povezujemo s osjećajem vrućine i pojačanim znojenjem. No, znanstvenici su ustanovili da sunčanje može regulirati razinu krvnog tlaka i smanjiti rizik od nastanka hipertenzije. Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva su otkrili da je dnevno dovoljno tek 30 minuta sunčanja da se krvne žile prošire. To omogućava lakši protok krvi i smanjenje razine krvnog tlaka.

Ova ulja koristite tijekom i nakon sunčanja!

Na što trebate pripaziti tijekom sunčanja?

Niste imuni na UV zrake

Iako sunčanjem možete smanjiti rizik od nastanka potencijalno smrtonosnih bolesti kao što je multipla skleroza, stručnjaci savjetuju da pripazite. Previše sunčanja može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od nastanka različitih bolesti.

U jednom istraživanju su znanstvenici otkrili da opekotine mogu smanjiti razinu i funkciju bijelih krvnih stanica unutar 24 sata od zadobivanja opekotina. To može smanjiti sposobnost tijela da se obrani od štetnih bakterija i toksina.

Sunce može oslabiti vid

Prekomjernim sunčanjem možete oštetiti zdravlje očiju i vid. U najtežim slučajevima sunce može uzrokovati i sljepilo. Ovo se najčešće događa kod skijaša koji su izloženi refleksijama sunca. Kako biste ovo spriječili, potrebno je nositi zaštitne naočale, kapu ili šešir. Dobra vijest je da je šteta u rijetkim slučajevima dugoročna. Obična traje tek nekoliko dana.

Provjerite koje mitove o sunčanim naočalama trebate zaboraviti!

Previše sunčanja može uzrokovati tjeskobu

Sunce utječe na rad središnjeg živčanog sustava. Pravilnim i umjerenim sunčanjem ćete popraviti raspoloženje. Previše sunčanja može uzrokovati tjeskobu, napetost i anksioznost. Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili da previše sunčanja može imati negativan utjecaj na pamćenje i kognitivne funkcije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije