Ne tako glamurozna istina o kokainu

Ne tako glamurozna istina o kokainu

Ne tako glamurozna istina o kokainu
 • Objavljeno: Nedjelja, 06.12.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kokain (C17H21NO4) je skupocjeni način da postignete euforiju, odnosno stanje poznato kao „high“. Kokain se često naziva kavijarom ulične droge. To je psihoaktivna, stimulativna droga koja može izazvati tešku ovisnost. Obično se prodaje kao fini, bijeli prah.

Stvarno djelovanje kokaina nastupa nakon što prođe euforija. Kokain ima snažno negativno djelovanje na zdravlje srca, mozga i emocije. Veliki broj konzumenata kokaina postane ovisna o kokainu, s dugoročnim posljedicama opasnima po život. Čak se i povremeni konzumenti kokaina suočavaju s povećanim rizikom od nastanka iznenadne smrti. Donosimo vam, ne tako glamuroznu, istinu o kokainu i posljedice uzimanja kokaina.

Kokain, koka i krek (crack)

Kokain je ekstrakt grmolike biljke koke (Erythroxylum coca). Ta biljka raste u Andama na području Južne Amerike. Ovisno o kemijskom procesu proizvodnje, postoje 2 osnovne vrste kokaina:

Kokain u prahu

Poznat i kao koka, bijelo, lajna. Kokain u prahu je fini bijeli prah koji se ušmrkava ili miješa s vodom i potom injektira u venu. Ovaj oblik kokaina se ne može pušiti. Dobiva se miješanjem ekstrakta biljke koke i klorovodične kiseline. Kokain u prahu je puno skuplji od kreka.

Ušmrkavanje kokaina daje najsporije djelovanje, potrebnoj je oko 20 minuta. Djelovanje može trajati do 60 minuta. Kada se injektira, kokain dolazi do mozga unutar 15 do 30 sekundi i počinje djelovati nakon otprilike 30 minuta.

Krek (crack)

Poznat i kao stijena ili kamen (rock). Krek je čista baza kokaina koja se obrađuje s natrijevim bikarbonatom i otopinom za uklanjanje hidrokloridne soli. Dolazi u obliku kristala koji se mogu zagrijavati. Crack (eng. pucketanje) je dobio ime po tome što pucketa dok se zagrijava prilikom pušenja.

Pušenjem kreka se djelovanje kokaina osjeti već nakon 20 sekundi i traje oko 30 minuta. Također se može pomiješati s kiselinom (sok od limuna ili ocat), rastopiti i injektirati u venu.

Mladi muškarci, u dobi od 18 do 25 godina su najčešći konzumenti kokaina. Veliki broj njih ga proba barem jednom, a nešto manji broj nastavlja s daljnjom konzumacijom.

Kokain: anatomija euforije

Pušenje ili injektiranje kokaina gotovo odmah daje rezultate. Brzo i abnormalno ušmrkavanje kokaina daje rezultate gotovo jednako brzo kao pušenje ili injektiranje. Kojom god metodom da se uzima, kokain jako brzo ulazi u krvotok i putuje prema mozgu.

Duboko u mozgu, kokain djeluje na kemijske glasnike – neurotransmitere – koje živci koriste kako bi mogli međusobno komunicirati. Kokain blokira norepinefrin, serotonin, dopamin i neke druge neurotransmitere. Rezultat je nakupljanje kemijskih spojeva između živaca, što uzrokuje euforiju ili stanje poznato kao high.

Što je toliko dobro u euforičnom stanju? Konzumenti kokaina euforičan osjećaj obično opisuju kao:

 • povećanje razine energije i budnosti
 • ekstremno dobro raspoloženje
 • osjećaj nadmoći

S druge strane, neki konzumenti taj osjećaj opisuju kao:

 • iritaciju
 • paranoju
 • nemir
 • anksioznost

Znakovi uzimanja kokaina su:

 • proširene zjenice
 • visoka razina energije i hiperaktivnost
 • uzbuđen i razigran govor.

Djelovanje kokaina počinje popuštati unutar 30 minuta do 2 sata. Pušenje ili injektiranje kokaina ima brže djelovanje, koje prije i prolazi, u usporedbi s ušmrkavanjem kokaina.

Fiziološki učinak kokaina

Kokain ima jako djelovanje na mozak. Kako kokain putuje krvlju, djeluje na cijelo tijelo, ne samo na mozak.

Kokain je, u odnosu na druge ilegalne droge, najviše zaslužan za posjetu hitnoj pomoći. Kokain oštećuje mozak, srce, krvne žile i pluća. Čak može uzrokovati iznenadnu smrti. Evo što se događa u tijelu:

Srce

Kokain je štetan za srce. Povećava broj otkucaja srca i krvni tlak, dok istovremeno steže arterije koje vode krv prema srcu. Kao rezultat može doći do srčanog udara, čak i kod mladih osoba koje ne pate od srčanih bolesti. Kokain može uzrokovati nastanak abnormalnog srčanog ritma, zvanog aritmija.

Mozak

Kokain sužava krvne žile u mozgu i može uzrokovati moždani udar. To se može dogoditi i mladim osobama koje nemaju nikakav drugi rizik od nastanka moždanog udara. Kokain može uzrokovati napadaje koji mogu voditi bizarnom ili nasilnom ponašanju.

Pluća i dišni sustav

Ušmrkavanje kokaina oštećuje nos i sinuse. Redovito uzimanje kokaina može uzrokovati nazalnu perforaciju. Pušenje kreka iritira pluća i kod nekih osoba uzrokuje trajno oštećenje pluća.

Probavni sustav

Kokain sužava krvne žile u crijevima. Zbog manjka dotoka kisika, može doći do nastanka čireva ili perforacije želuca ili crijeva.

Bubrezi

Kokain može uzrokovati iznenadno zatajenje bubrega zbog rabdomiolize. Kod osoba koje imaju visok krvni tlak, redovito uzimanje kokaina može uzrokovati trajna oštećenja bubrega.

Seksualna funkcija

Iako je kokain na reputaciji kao afrodizijak, zapravo vam može otežati završetak započetog. Kronično uzimanje kokaina može pogoršati seksualnu funkciju kod žena i muškaraca. Kod muškaraca, kokain može uzrokovati odgođenu ili slabu ejakulaciju.

Psihološki učinak kokaina

Kokain djeluje duboko u mozgu. Ti dijelovi mozga nas nagrade za tzv. dobro ponašanje. Te aktivnosti nas potiču na jelo, seks i uživanje. Uzimanje kokaina će stimulirati te dijelove mozga i potaknuti dobar osjećaj. Može uzrokovati moćnu žudnju za još više kokaina. Ponavljano uzimanje kokaina može uzrokovati nastanak tolerancije na kokain, odnosno, potrebu za uzimanjem veće doze i ovisnost.

Ne postoji sigurna učestalost uzimanja kokaina. Nemoguće je predvidjeti hoće li osoba postati fizički ili psihički ovisna o kokainu.

Nakon dugoročnog redovitog uzimanja kokaina, počinje se stvarati ovisnost. Kada je prisutna ovisnost, prestanak uzimanja kokaina može uzrokovati nastanak simptoma odvikavanja. Ti simptomi su više fiziološki nego psihološki. Tipično, simptomi odvikavanja od kokaina su:

 • depresija i tjeskoba
 • umor
 • poteškoće s koncentracijom
 • smanjen osjećaj užitka
 • povećanje žudnje za kokainom.

Fizički simptomi mogu biti:

 • bolovi
 • drhtavica
 • groznica.

Kod nekih osoba odvikavanje od kokaina može uzrokovati nastanak suicidalnih misli. Simptomi odvikavanja obično prođu unutar 1 do 2 tjedna. Ipak, povećana žudnja za kokainom se može vratiti, čak i nakon nekoliko godina apstinencije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije