Može li neplodnost biti urođena, kako se otkriva i liječi: ginekologinja objasnila sve što trebate znati

Može li neplodnost biti urođena, kako se otkriva i liječi: ginekologinja objasnila sve što trebate znati

Može li neplodnost biti urođena, kako se otkriva i liječi: ginekologinja objasnila sve što trebate znati
 • Objavljeno: Srijeda, 02.11.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album: Lana Zlodi Hršak

Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj je oko 80.000 parova neplodno, a godišnje ih se, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, liječi nešto više od 10%. Svjetska zdravstvena organizacija definira neplodnost kao bolest reproduktivnog sustava, kada ne dođe do kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa.

Mnogi parovi se zabrinu ako ne uspiju začeti nakon nekoliko mjeseci pokušavanja. Pritom treba imati na umu da postoje male šanse da zatrudnite iz prvih nekoliko pokušaja. O samoj neplodnosti, uzrocima, načinima liječenja i svim nedoumicama koje biste mogli imati, pričala je specijalistica ginekologije i porodništva Lana Zlodi Hršak. Naime, objasnila je kako je vjerojatnost začeća u jednom ciklusu oko 33% ako je spolni odnos svaki drugi dan i oko 15% ako se spolni odnos odvija jednom tjedno.

“Unatoč napretku medicine i znanosti, plodnost žena i najkvalitetnija reprodukcija i dalje su najveći u životnoj dobi između 20. i 30. godine života. Učestalost neplodnosti kod žena već u razdoblju između 35. i 39. godine iznosi oko 20%", istaknula je ginekologinja Zlodi Hršak.

Neplodnost može biti urođena

Neplodnost kod muškarca i neplodnost kod žene uzrokuju različiti čimbenici. Jedan od razloga smanjenja plodnosti povezan je sa životnom dobi. Ulaskom u 40. godinu žene se susreću s problemima poput poremećaja menstrualnih ciklusa i izostanka menstruacije. Osim životne dobi, uzroci neplodnosti mogu biti su izostanak ovulacije, endometrioza, oštećeni ili neprohodni jajovodi, policistični jajnici i anomalije maternice (urođene anomalije, miomi, polipi). Problemi s plodnošću kod muškaraca mogu nastati zbog proširenih vena u testisima, ozljeda mošnji i testisa, hipogonadizma (niskog muškog spolnog hormona testosterona), poremećaja ejakulacije, nespuštenih testisa, karcinoma testisa i posljedica liječenja raka.

“U oko 30% slučajeva bračne neplodnosti razlog leži na strani žene, otprilike isto toliko na strani muškarca, a u 30 do 40% slučajeva radi se o neplodnosti oba partnera ili pak o neplodnosti čiji je uzrok nepoznat ili se ne može pronaći”, rekla je Lana Zlodi Hršak. Nastavila je kako neplodnost može biti i urođena, odnosno uvjetovana nekim urođenim anomalijama ili kromosomskim i genskim poremećajima, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

"Urođene anomalije vanjskog sustava javljaju se u 1-3% opće populacije, dok se kod neplodnih žena opisuju u 15-18%. Anomalije nastaju izostankom spajanja ili samo djelomičnim spajanjem dviju Mullerovih cijevi, što može biti na različitim razinama", rekla je ginekologinja.

Koje su pretrage potrebne za otkrivanje neplodnosti

Kada do trudnoće ne dođe unutar 12 mjeseci redovitih nezaštićenih odnosa kod žena mlađih od 35 godina, odnosno nakon 6 mjeseci kod žena s 35 i više godina, dr. Hršak govori da bi se tada trebalo krenuti u obradu. Ginekologinja je objasnila koji su potrebni pregledi i pretrage za otkrivanje neplodnosti.

Otkrivanje neplodnosti kod žena

 • PAPA test
 • Cervikalni brisevi
 • Ultrazvučni pregled (3D)
 • Pretraga spolnih hormona

Ispitivanje prohodnosti jajovoda može se učiniti rentgenski ili (danas najčešće) ultrazvučnom metodom, a po potrebi se radi dodatna dijagnostička obrada (histeroskopija, laparoskopija).

Otkrivanje neplodnosti kod muškaraca

 • Spermiogram: radi se nakon 3-5 dana apstinencije
 • Mikrobiološka analiza ejakulata
 • Ultrazvučni pregled testisa
 • Pretraga spolnih hormona

Također, ovisno o kliničkoj slici i nalazima, a pogotovo nakon već nekoliko neuspješnih postupaka medicinski potpomognute oplodnje, preporučuje se učiniti kariogram oba partnera, te po potrebi mikrodelecije Y kromosoma kod muškaraca.

Vrste neplodnosti

Nije svaki problem s plodnošću isti te ako i imate neki od navedenih zdravstvenih stanja, nije potpuno isključena mogućnost da razvijete svoje potomke prirodnim putem. Lana, tako, razlikuje primarnu, sekundarnu neplodnost i umanjenu plodnost.

 • Primarna neplodnost: nemogućnost postizanja trudnoće kod para u plodnom dijelu života uz redovite, nezaštićene spolne odnose tijekom 12 mjeseci
 • Sekundarna neplodnost: nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće
 • Umanjena plodnost: (subfebrilitet) je stanje tijekom kojeg par u plodnom razdoblju života trudnoću postiže nakon dužeg razdoblja nego je to slučaj kod normalno plodnog para

Kako se liječi neplodnost

Ovisno o uzroku neplodnosti, primjenjivat će se različiti načini liječenja. Važno je znati da se problemi s plodnošću mogu riješiti lijekovima, operacijama ili metodama medicinski pomognute oplodnje.

“Prvi korak je prepoznavanje problema od strane primarnog ginekologa te pravovremeno upućivanje pacijentice, tj. para u obradu i kod specijaliste za liječenje neplodnosti. Svakako je važno educirati pacijentice o tome što je neplodnost i što takva dijagnoza znači za par, zašto i kako pronađeni uzrok utječe na neplodnost i koje su opcije liječenja. Par treba o tome razgovarati sa svojim liječnikom, ali i međusobno. Dijagnoza neplodnosti je često teška i potresna vijest za partnere te je zbog toga važna komunikacija i zajedničko planiranje daljnjih koraka”, odgovorila nam je Lana na pitanje kako započinje sami process liječenja.

Liječenje neplodnosti kod žena

Prva linija liječenja kod pacijentica s neredovitim ili izostalim ovulacijama su lijekovi za poticanje ovulacije. S ovim se problemom najčešće susreću žene s policističnim jajnicima, a lijekovi koji se izdaju mogu biti u obliku tableta ili potkožnih injekcija. Nakon primjene lijeka, ultrazvučno se prati reakcija jajnika na lijek te ovisno o rastu folikula određuje kada bi par trebao imati odnose.

"Ako se tijekom obrade otkriju i neki drugi nefiziološki nalazi, u terapiju se uključuju lijekovi koji mogu imati povoljan učinak na začeće. Najčešće se primjenjuje metformin, kod pacijentica s inzulinskom rezistencijom i povećanom tjelesnom težinom, potom bromokriptin ili kabergolin kod hiperprolaktinemije, vitaminski dodaci prehrani i antioksidansi kojima se pokušava utjecati na bolju kvalitetu jajne stanice", rekla je specijalistica.

"Kirurško liječenje najčešće se primjenjuje radi uklanjanja prirođenih anomalija ili novonastalih bolesti i stanja u reproduktivnom sustavu koji ometaju začeće. Najčešći operativni zahvati su salpingektomija (odstranjivanje bolesnih i neprohodnih jajovoda, s obzirom na to da je dokazano da mogu imati štetno djelovanje na plod u postupku medicinski pomognute oplodnje), potom histeroskopsko uklanjanje polipa i mioma maternice, te vrlo česte operacije endometrioze", dodala je.

Liječenje neplodnosti kod muškaraca

Muška se neplodnost, kao i kod žena liječi ovisno o uzroku. Svaki specijalist preporučit će vam uklanjanje štetnih navika, poput alkohola i cigareta, a često se preporučuju i vitaminski dodatci prehrani, koji su se, kako govori ginekologinja, pokazali bitnima za poboljšanje kvalitete sjemena. Od vitaminskih dodataka to mogu biti cink, selen, folna kiselina, antioksidansi i omega masne kiseline.

"Operativno liječenje kod muškaraca primjenjuje se relativno rijetko, najčešće kod pacijenata s varikokelom (proširene vene u skrotumu) te kod pacijenata s opstrukcijom sjemenovoda ili ejakulatornog kanala. Ako se opstrukcija ne može riješiti kirurški, tkivo testisa (u kojem se nalaze spermiji) dobiva se biopsijom testisa (TESE), perkutanom ekstrakcijom sjemena iz pasjemenika (PESA) te mikrokirurškom ekstrakcijom iz pasjemenika (MESA), a dobiveni spermiji se tada kasnije koriste u postupcima medicinski pomognute oplodnje", objasnila je voditeljica Odsjeka Medicinski potpomognute oplodnje Specijalne bolnice Podobnik.

U slučaju da ranije navedenim postupcima i dalje ne dolazi do trudnoće ili se obradom ustanovi nemogućnost ostvarivanja trudnoće prirodnim putem, idući koraci su postupci medicinski potpomognute oplodnje: inseminacija, in vitro fertilizacija (IVF) i intraplazmatsko injiciranje spermija (ICSI).

Neplodnost je u porastu

Učestalost neplodnosti u Hrvatskoj je u porastu. Smatra se da je čak 12 do 15% parova neplodno, a predviđa se da će muška neplodnost u budućnosti nadmašiti postotak ženske. Prema riječima ginekologinje, razlog su najvjerojatnije okolišni čimbenici, a ponajviše nezdrav način života (manjak tjelesne aktivnosti, pretilost, pušenje). Sve navedeno smanjuje kvalitetu sjemena i negativno utječe na ravnotežu hormona u organizmu.

"Jedan od najvažnijih čimbenika plodnosti je životna dob, tako da je, u skladu s većinom razvijenih zemalja svijeta, i kod nas odgođeno rađanje i ostvarivanje majčinstva glavni razlog za umanjenu plodnost", zaključila je.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije