Balzami za usne: stvaraju li ovisnost i kada ih morate baciti

Balzami za usne: stvaraju li ovisnost i kada ih morate baciti

Balzami za usne: stvaraju li ovisnost i kada ih morate baciti
  • Objavljeno: Utorak, 01.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dolaskom hladnijeg vremena oživljavamo stare nekorištene balzame za usne, pohranjene i skrivene u torbama i na dnu ladice. Puno ljudi ima onaj jedan balzam koji ih prati u svakom trenutku te ga koriste godinama. Ipak, prema stručnjacima, i oni imaju rok trajanja.

Balzami se osim za zaštitu od hladnijeg vremena koristi i kao zaštita od vrućeg vremena, sunca, ali i kao sredstvo za njegu i hidratizaciju. Rok labela i balzama uglavnom je 12 do 24 mjeseci, a dok ga neki koriste i puno duže, neki će svoj potrošiti u vrlo kratkom periodu, pa i mijenjati svakih nekoliko tjedana. U tom slučaju slobodno se može reći kako je riječ o ovisnosti o balzamu. Da - i to postoji.

Balzam za usne ima svoj rok trajanja

„Balzami za usne nešto su dugotrajniji i više opraštaju od druge kozmetike", rekla je dermatologinja Ivy Lee. To posebno vrijedi za one jednostavne i prirodne formule, obično bazirane na petrolatumu (vazelinu), prenosi Well+good. Kod proizvoda koji imaju u sebi mentol ili eterična ulja, proizvod će se brže razgraditi te takvi balzami imaju tendenciju isušivanja i često traju kraće.

Ako ipak koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom, držite se navedenog roka valjanosti kako biste bili sigurni da još uvijek dobivate zaštitu od sunca. Bez obzira na formulaciju, način na koji koristite balzam za usne može odrediti koliko će dugo trajati.

Bitno je da balzami ne dodiruju unutrašnjost usta, već samo vanjsku stranu vaših usana. Prema stručnjacima, to će smanjiti rizik od pojave bilo kakve infekcije. Isto vrijedi i za oštećene usne i kožu. Osim toga, balzami za usne koji dolaze u stikovima traju dulje od onih koji dolaze u posudama. "Balzam za usne koji dolazi u onom malom štapiću gdje ga zapravo okrećete da biste ga izvukli, puno je čišći i manja je vjerojatnost da će ga zahvatiti bakterije nego balzam u posudici u koji stavljate svoje prste i zatim ga nanosite na usnicu", rekla je Ivy.

Izazivaju li balzami ovisnost?

Balzam za usne može djelovati umirujuće na ispucale usne, ali prekomjerno korištenje može postati i navika koje se teško riješiti. Pitanje je - možete li postati ovisni? Prema dermatologinji Melissi Piliang, ne možete postati ovisni u fiziološkom smislu, ali kao i sve drugo, balzam može postati psihološka navika.

Nanošenje balzama za usne umiruje usne i daje ugodan osjećaj. To može dovesti do nesvjesne navike koja pomaže kod stresa ili tjeskobe, poput grickanja noktiju. Prema Melissi, neke vrste balzama za usne mogu dodatno isušiti vaše suhe usne, pa je dobro provjeriti sastojke svog omiljenog brenda. Obratite pozornost na to koliko ga često koristite kako biste vidjeli radite li to iz stvarne potrebe za zaštitom i hidratacijom ili iz drugih razloga.

Znakovi 'ovisnosti' o balzamu za usne uključuju nekoliko faktora. Možete si postaviti sljedeća pitanja:

  • Nanosite li ga često?
  • Morate li ga uvijek nositi sa sobom?
  • Imaš li ga na svakom mjestu? (primjerice u torbi, autu, kupaonici i spavaćoj sobi)
  • Trošite li puno novca na njega?
  • Jesu li vaši prijatelji ili obitelj komentirali vašu čestu upotrebu ili potrošnju?
  • Imate li problema s koncentracijom ili uživanjem u životu jer ne možete skrenuti misli s potrebe da nanesete balzam?

Ako ste na većinu pitanja odgovorili s "da", veća je vjerojatnost da ste ovisni o balzamu za usne.

Koji balzam je najbolja opcija?

Izbjegavajte sastojke poput fenola, mentola i salicilne kiseline. Neki kažu da nanošenje balzama za usne uzrokuje da tijelo prestane stvarati prirodnu vlažnost oko usana. Ipak, prema stručnjacima, radi se o mitu.

Neki od ovih proizvoda mogu izazvati osjećaj trnaca kada ih nanesete. To će uzrokovati iritaciju ili će ukloniti vanjske slojeve kože, poput pilinga. Tada imate manju zaštitu, osjetljiviji ste na čimbenike okoliša i mislite da morate nanijeti više proizvoda. Ograničite balzame za usne koji sadrže mirise ili dodane umjetne arome. "Kemikalije u nekim mirisima i dodanim aromama mogu iritirati kožu ili uzrokovati alergije", kaže dr. Piliang. Oni isušuju kožu i tada se može činiti da je ispucala, pa je najbolje ograničiti takve balzame.

Potražite jednostavne proizvode na bazi vazelina. Oni održavaju vlažnost i sprječavaju pucanje usana. Mnogi stručnjaci preporučuju korištenje balzama s faktorom, kao i sjajila i ruževe. Svakako biste trebali koristiti kremu za sunčanje na usnama kada ste vani duže vrijeme, osobito u ljetnim mjesecima. “Držite se ovih savjeta kako biste kontrolirali korištenje balzama za usne”, rekla je Melissa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije