Otkrijte kako spriječiti nastanak i nasljeđivanje policističnih jajnika

Otkrijte kako spriječiti nastanak i nasljeđivanje policističnih jajnika

Otkrijte kako spriječiti nastanak i nasljeđivanje policističnih jajnika
  • Objavljeno: Srijeda, 13.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem dolazi do povećanja jajnika i stvaranja cista, što dovodi do poremećaja spolnih hormona koji zatim uzrokuje neredovite menstruacije, akne, pojačanu dlakavost i slično. Ako se ne liječi, može dovesti i do srčanih problema ili razvoja karcinoma.

Ovo stanje pogađa otprilike jednu od pet žena, zbog čega znanstvenici neprestano istražuju uzroke i mogućnosti liječenja.

Studija objavljena u časopisu Nature Medicine pronašla je vezu između hormonske neravnoteže u maternici i policističnih jajnika stavljajući naglasak na izloženost prenatalnom faktoru rasta pod nazivom anti-Müllerian hormon (AMH). Zbog postojanja nasljedne komponente, odlučili su testirati rađaju li žene s ovom hormonskom neravnotežom kćeri s policističnim jajnicima.

Rezultati su pokazali da dodatni AMH potiče pretjeranu stimulaciju određenog skupa stanica mozga, nazvanih GnRH neuroni, koji su odgovorni za upravljanje razinama testosterona u tijelu. Stoga su potomci pokazali više razine testosterona.

Osim toga, ovaj tim nije samo odredio uzrok policističnih jajnika, nego su otkrili i da lijek pod nazivom cetrorelix uklanja simptome ovog sindroma.

To bi mogla biti velika vijest za milijune žena s tim stanjem. Iako se simptomi mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta, policistični jajnici često uzrokuju prekomjerni rast ili gubitak kose, produžen ili skraćen menstruacijski ciklus, dijabetes, pojačanu dlakavost, bolove, depresiju, akne i pretilost, a ovaj je sindrom najčešći uzrok neplodnosti.

U budućnosti istraživači planiraju testiranje lijekova, a ako se pokažu učinkovitima, mogli bi postati učinkovita strategija za vraćanje ovulacije i povećanje stope trudnoće kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti